Közélet

2010.08.05. 17:47

Gyöngy ékszerek készülnek a táborban

A sárközi gyöngygallér készítése akár egy életre szóló program is lehet. Az alapszabályok betartásával számos változata elkészíthető, ami az újdonság varázsával hat a gyöngyfűzőre és a szemlélőre egyaránt.

TEOL/W.G.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sok szép sárközi gyöngygallér születik a szálkai táborban. Képünkön Péter Szidónia mutat egy készülő őcsényi fürtős nyaksit (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A legfőbb alapszabály, hogy a népi gyöngyékszer-készítő az öt sárközi alapszínt használja: a feketét, a pirosat, a sárgát, a zöldet és a kéket.
Az alapszínű gyöngyök a táborozók rendelkezésére állnak Szálkán. Ezeket olykor kiegészítik saját csiszolt gyöngyökkel – természetesen csak módjával –, hogy hagyományőrző, mégis egyedi gyöngygallérok születhessenek.

A tábort kilencedik alkalommal szervezte meg Decsi Kiss Jánosné népi iparművész. Szakmai és néprajzi előadásokat is meghallgathat a 38 résztvevő, akik között felvidéki és vajdasági is van. Néhányan kezdők, mások már visszajárók, tapasztalt kézművesek.

Szép munkák születnek. A zárónapon, szombaton, az elkészült gyöngyékszereket kiállítják a szálkai táborban. A gyöngyfűző kismesterek táboroztatását támogatja az NKA, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány. Decsi Kiss Jánosné ehhez hozzáfűzte, a támogatás mértéke évről-évre csökken, s ezért a színvonal tartása egyre nehezebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!