Közélet

2010.08.18. 10:16

Minden ötödik lakos roma, de romakérdés nincs

Viszonylag sok cigány származású polgár él a faluban, becslések szerint a lakosság mintegy húsz százaléka. Romakérdés azonban nincs Szedresen.

S. K.

Ezt mondja Koleszár Mihály polgármester, és így látja Orsós Gábor is, a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke. A fiatalember, aki 2008-ban vette át a kisebbségi testület vezetését, úgy fogalmazott: szerinte helyi szinten olyan a viszony a többségi társadalom és a kisebbség között, amilyennek országosan is lennie kellene.

Ő úgy ítéli meg, hogy jó az együttműködés cigányok és nem cigányok között, barátságok is erősítik a harmonikus együttélést. Mindez az iskolában is megfigyelhető, a roma tanulók között is sok a törekvő, kifejezetten jól tanuló diák.

A helyi cigányságot jellemzően dolgos emberek alkotják, bár a munkanélküliség őket is sújtja. Több példaszerűen működő, sikeres vállalkozást irányítanak roma vezetők, akik többeknek adnak munkát a faluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!