Közélet

2010.09.20. 09:52

A kultúráé volt a főszerep

Tolna megyében 52 közintézmény, középület csatalakozott a hétvégi Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz. A kezdeményezés, a kulturális örökségek megóvását hivatott tudatosítani az emberekben.

TEOL

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban a családoknak szerveztek programokat (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A Kultúrházak Éjjel-Nappal, valamint a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz megyénkből is többen csatlakoztak. Pakson például az előbbihez a korábban már nagy sikert aratott Kul-Túra programmal csatlakozott a Paksi Közművelődési NKft. A Paksi Kistérségi Közkincs Kerekasztallal közösen szervezett kirándulásukra jelentkezők Madocsán a református templomot, Bölcskén az István a király rockoperát, a kőtárat, a pincefalut, a templomokat nézték meg.

Dunaföldváron is gazdag program várta őket a vártoronytól kezdve a városháza díszterméig. Az út Dunakömlődön ért véget, Takács Éva Gyökereim című kiállításával. A paksi művelődési központ lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődők bepillantsanak a kulisszák mögé, illetve egy Pink Floyd emlékestet rendezett. Mind A fal című film, mind az emlékkoncert sok érdeklődőt vonzott, a kulisszák mögötti titkok viszont ezúttal nem keltettek nagy érdeklődést, mondta Rausch Ildikó kulturális szervező.

A Bátai Tájházat ingyenesen látogathatták a hétvégén az érdeklődők a Kulturális Örökség Napjai programnak köszönhetően. Időszaki kiállításokon, kézműves foglalkozásokon és szervezett sétákon vehettek részt az érdeklődők. Ugyancsak a Kulturális Örökség Napjai felhíváshoz csatlakozott a Sárközi Tájház és Faluház. Utóbbiban sárközi népművészeti termékek - szőttes, festett bútor, baba - kiállítását tekinthették meg. Míg a tájházban A népművészet kivirágzása a paraszti polgárosodás időszakában című időszaki kiállítást nézhették végig.

Azt, hogy nemcsak városok privilégiuma a Kultúrházak éjjel-nappal program, jól bizonyítja a bikácsi könyvtár is, amely már másodszor csatlakozik a kezdeményezéshez. A nyílt napon egy gobelin kiállítással várták az érdeklődőket. A megnyitó élőzenétől volt hangos, Juhász Kitti citerás-népdalénekes közreműködésének köszönhetően. Ezt követően kézműves udvar keretében a szalmafonás rejtelmeibe merülhetek el az érdeklődők, később pedig egy Jókai műből készült filmet láthattak.
A Kultúrházak Éjjel-Nappal országos rendezvénysorozat Dombóváron az Ifjuság-Zene-Képzőművészet jegyében telt. A JAM-csarnokban szervezték az Első Dombóvári Grafitti kiállítást. Míg a Német Közösségi Házban legendás rock zenekarokról készült fotókat, plakátokat nézhettek meg az érdeklődők.

A Völgység Múzeum huszonkét helyszínre kalauzolt

A bonyhádi Völgység Múzeum már ötödik éve csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai felhíváshoz. Szombaton sétát szerveztek a Kálvária kápolnához, a neológ zsidó temetőhöz, a tabódszerdahelyi útmenti kápolnához, valamint a tabódi templomhoz. Vasárnap a Dél-kelet Mecsekbe szerveztek kirándulást, amelyre mintegy harmincan jelentkeztek, tudtuk meg Szőts Zoltántól, a Völgységi Múzeum igazgatójától.

Címkék#kultúra
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!