Közélet

2010.09.24. 16:17

A legrangosabb elismeréssel díjazták

Stekly Zsuzsa zománcműves Babits-díjat kapott a Megyenapon. Az ismert alkotó decemberben a bonyhádi művelődési házban állítja ki legújabb munkáit.

TEOL/Wessely Gábor

Kissé csodálkozva mondja Stekly Zsuzsa: nem is gondolta, hogy vannak, akik odafigyelnek rá; váratlanul érte a kitüntetés. Persze, túl húsz, alkotásokban gazdag esztendőn és kétszáz kiállításon, sejthető, hogy előbb-utóbb ráirányul a figyelem egy tehetséges emberre.
A Tolna megyei közgyűlés, művészeknek adható legrangosabb elismerését, a Babits-díjat, az idén a bonyhádi zománcműves kapta. (Régi ismeretségünk okán tegeződünk).

– Vannak olyan képeid, amelyektől nem válsz meg?
– Igen, azok, amelyek egy-egy korszakhatárt jelölnek. Például az első rekeszzománcos munkám, a Pokol kapuja 1998-ból, vagy a Bacchus 2000-ből, amelynél már saját hengerrel, magam lapítottam a rekeszeket elválasztó rézdrótot. 
– Sokat változott a technikád?
– Persze, mindenki fejlődik, aki komolyan veszi a mesterségét. Én 1973-tól 1998-ig vaslemezre dolgoztam, ipari zománccal. A bonyhádi zománcgyárban helyezkedtem el, dekoratőrként, ott kezdtem megismerni, begyakorolni a zománckép-készítést. Édesapám munkái is nagy hatást gyakoroltak rám; ő egy igen tehetséges festő volt. Már négyéves koromban tudtam, hogy én is képeket akarok készíteni. Önálló alkotóvá 1990-ben váltam, van műhelyem, kemencém, s próbálok boldogulni.

Megélni a művészetből. Nem egyszerű, még úgy sem, hogy a férjem mindenben támogat. A Madonnákra és a virágcsendéletekre van kereslet, a többi képre csak módjával. Pedig most már rézlemezre dolgozom, gyönyörű ékszerzománcokkal, melyek kilója 25-45 ezer forint. Újabban azsúrozott képekkel is kísérletezem. Ezek az áttört zománcok, ha megfelelően kapják a fényt, úgy néznek ki, mint egy templomi ablak.

– Hol lesz mostanában kiállításod?
– Októberben Budapesten, novemberben Székesfehérváron, decemberben pedig a számomra legfontosabb helyen, Bonyhádon. Itthon háromévente szoktam bemutatni az új termést. 
– Alkotótársakat is szoktál vendégül látni…
– Igen, jövőre lesz a tizedik zománcművészeti alkotótáborunk. Ilyenkor négy zománcművest hívok meg egyheti együttalkotásra. Mindig sokat tanulunk egymástól.
– Mi jelent kikapcsolódást?
– Tulajdonképpen folyamatosan dolgozom. Ez az életem. Nyaranta, ha elmegyek alkotótáborokba – Domboriba vagy az Adriára –, akkor akvarellezni szoktam. Szeretek sütni, főzni, az is egyfajta örömszerzés. A képeimmel is az az elsődleges célom, hogy tetszenek, örömet szerezzenek másoknak. S persze nekem is. Munka közben sosem vagyok feszült, ideges, kapkodó. Főzés közben már megégettem magam egyszer-kétszer, de zománcozás közben soha. Vigyázni kell: 820 fokon izzik az anyag.
– Hívő vagy?
– Békében élek Istennel. Templomba nem járok, de megvannak a magam meghitt fohászai. Sosem kérő, mindig hálaadó imákat mondok.
– Szeretnél majd életműtárlatot, állandó kiállítást?
– Nem, inkább annak örülnék, ha minél több embernél szanaszét lennének a képeim. Ha sokak otthonának, életének részévé válhatnék.
– Kaptál-e már negatív kritikát?
– A múltkor volt egy aranyos bejegyzés az egyik vendégkönyvben, mely szerint nagy káosz lehet a fejemben, mert a képeimen hol boszorkányok jelennek meg, hol meg angyalok.
– És?
– Nyugi, rend van a fejemben is, az éltemben is.
– Nem jelent az túlzott kötöttséget egy alkotó embernek?
– Nem. A rend szabadságot ad.

Névjegy

Stekly Zsuzsa 1954-ben született Bonyhádon. A pécsi művészeti szakközépiskolában érettségizett, de a főiskolára nem vették fel. Zománcműves lett, igen termékeny alkotó, eddig 235 önálló kiállítása volt. Számos köztéri alkotást is készített, köztük három kálvária stációképeit: Mélykút, Bonyhád, Palotabozsok. Munkásságát elismerték már Perczel-díjjal,Tolna megyei művészeti plakettel, és most Babits-díjjal.

Házas, férjének könyvelőirodája van. Lánya angoltanár, fia egyetemista, gépészmérnöknek tanul.

Házas, férjének könyvelőirodája van. Lánya angoltanár, fia egyetemista, gépészmérnöknek tanul.

Babits-díjjal ismerték el Stekly Zsuzsa munkásságát. A hetvenes évek óta készít zománcképeket, 1990 óta önálló alkotó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!