Közélet

2010.09.02. 17:41

A mitikus jós megmondja, milyen idő várható - fotó!

A békák számtalan nép ősi hitvilágában mitikus lényként jelennek meg. A népi időjóslásban is fontos szerepet kapnak.

TEOL

A kabarok hite szerint, mivel a béka kétéltű  mind a vízhez, mind a szárazföldhöz egyaránt kötődik, ezért mindkét elem varázserejével felruházták. Manók és tündérek legendáival is összefüggésbe hozható.

Az esővel és az időjárás irányításával kapcsolták össze, állítólag a hangja idézi elő az esőt. Hitük szerint a holdenergiákkal is kapcsolatban áll.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A zöld levelibéka attól függetlenül, hogy valóban képe-e megjósolni az időjárást, roppant hasznos állat Fotó: Ritzel Zoltán
[/caption]
Egy hazai népi megfigyelés szerint, ha április 25-én Márk napján a békák brekegnek, akkor jó termés várható. 

Az székely emberek is éberen figyelték egyrészt a körülöttük lévő állatok, növények viselkedését, a nap, a hold, a csillagok járását, a természeti jelenségeket, másrészt az előbbiekkel összefüggésben a naptári év napjainak időváltozásait. Így alakult ki az időjóslás helyi tudománya, mely életüket és munkájukat alakította. Úgy vélték, ha a béka hágóra mászik, szárazság, ha lejtőre, eső lesz.

Nagy tiszteletet ébreszt a béka, ahol csak megjelenik a mitológiában. Halottak szájában kőből készült békafigurákat találtak ősi kínai és maja temetkezési helyeken, ahol a Béka reinkarnációs jelkép volt.

Az ókori Egyiptomban Herit istennővel azonosították, aki Íziszt segítette Ozirisz életre keltésében. A békát a kelet-kező és a mindig megújuló élet szimbólumává tette egyrészt szaporasága, másrészt feltűnő alakváltozása a petétől az ebihalon át a négylábú állatig. 

A  békák időjóslási képességét egyébként tudományos vizsgálatok nem támasztják alá. Ám ez sem bizonyítja, hogy az ezer éves népi megfigyelések tévesek volnának.

Kattintson a nagyobb képért!

A levleibékákról a Wikipédián olvashat bővebben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!