Közélet

2010.09.21. 16:09

Autókat, buszokat és teherautókat is érintenek az újítások

A halálos balesetek száma az elmúlt 10 évben 40 százalékkal csökkent. A cél, hogy a következő évtizedben további 50 százalékos csökkenést érjenek el, ezért az EU további változtatásokat tervez.

Molnár Ágnes

Az Európai Unió kiemelten fontosnak tartja, hogy évről-évre egyre biztonságosabb legyen a közúti közlekedés. A törekvések már 2001-ben elkezdődtek, az akkori célkitűzés az volt, hogy 2010-re felére kell csökkenteni a halálos balesetek számát.

Az EU közlekedésbiztonsági programja már a következő évtizedre is készen áll, ezt még július 22-én fogadta el az Európai Közösségek Bizottsága. Az új Fehér Könyv különböző kezdeményezéseket tartalmaz a járművek és az infrastruktúra biztonságosabbá tételéhez, valamint az utakon közlekedők magatartásának javításához.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Számtalan új előírást tartalmaz a járművek biztonságosabbá tétele érdekében is, az uniós Fehér Könyv. Képünk illusztráció
[/caption]
A legfőbb cél még mindig a halálos balesetek felére csökkentése. Ennek érdekében 2011 és 2020 között új biztonsági intézkedések lépnek majd életbe. Kötelezővé teszik például az elektronikus menetstabilizáló beszerelését az újonnan gyártott autókba, buszokba és tehergépkocsikba is. Utóbbi két csoportnál még előírják a sávelhagyási figyelmeztető rendszer és az automatikus vészfékrendszer beépítését is.

Továbbá a biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető jelzést is kötelezővé teszik a személyautókban és a buszokban. A következő időszakban a tehergépkocsik után már a könnyű tehergépjárművekbe is be kell építeni a sebességkorlátozót. Azt is vizsgálni fogják, milyen intézkedések, technikai megoldások szolgálhatják a gyalogosok és a biciklisek védelmét.

Újdonságnak számít, hogy a bizottság megpróbálja elérni, hogy a műszaki vizsgákat a tagállamok kölcsönösen elismerjék. Új technikai előírások is várhatóak annak érdekében, hogy könnyebb legyen az adat-és információcsere a gépjárművek, illetve az autók és a közúti infrastrukturális rendszerek között. Ez lényegében azt jelenti, hogy az autós időben értesül arról, hol van dugó, vagy épp útlezárás.

A bizottság a Call (vagyis eSegélyhívó) rendszert is szeretné továbbfejleszteni, és kiterjeszteni az autósokon kívül a motorosokra, nehézgépjárművekre és a buszokra is. Változások lesznek a tanulóvezetők oktatásában, konkrétabban fogalmazzák meg az oktatókkal szembeni követelményeket, és megvizsgálják a jogsi letételét követő próbaidő bevezetését is.

A bizottság külön hangsúlyt fektet a kétkerekű járművekre. Javaslataik alapján kötelezővé válhat az ABS fékrendszer és az automatikus világítás. Tervbe vették még a védőfelszerelésekkel kapcsolatos általános előírások kidolgozását is.

Az előző célkitűzéseket majdnem sikerült teljesítenünk

Az Európai Unió 2001-ben számos irányelvet határozott meg, melyet a 10 év alatt a 27 tagállamnak teljesítenie kellett. Bár a célkitűzéseknek nem sikerült teljes mértékben eleget tenni, az elért eredmények mégis dicséretre méltóak. A halálos kimenetelű balesetek 2001-től 2010-ig negyven százalékkal csökkentek, míg ez az adat 1990-2000-ig terjedő időszakban csak 25 százalék volt. A számok jól mutatják, hogy az előző közúti közlekedésbiztonsági cselekvési terv látványosan előmozdította a tagállamok erőfeszítéseit. Az EU hasonló eredményeket vár a következő 10 évre is.

1. A gépjárművek biztonságát javító intézkedések
2. Biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítése
3. Intelligens technológiák ösztönzése
4. A közúthasználók nevelésének és oktatásának javítása
5. Hatékonyabb közúti ellenőrzések
6. A közúti sérülésekkel kapcsolatos intézkedések még hatékonyabbá tétele
7. A motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!