Közélet

2010.09.19. 19:11

Bonyhádi lány fejére került a korona - fotók!

A programok színpompás kavalkádját figyelembe véve a legek fesztiválja volt az idei. Az időjárás borús képe nem látszott a több ezres vendégsereg arcán, akik kitartottak a programok mellett.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dávid Orsolya, Horváth István polgármester, Szőts Barbara, Matókné Kapási Júlia a Babits művelődési ház igazgatója és Szabó Katalin (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Azt mondják, három dolog kell egy jó fesztiválhoz: kiváló társaság, ízletes borok és jó idő. Ez a mondás azonban megdőlt, mert bár a jó időt keresve sem találtuk Szekszárdon a hétvégén, de ez nem vont le a rendezvény értékéből, remekül éreztük magunkat – vélekedett egy pécsi asztaltársaság a Béla király téri Borudvarban.  – Amerre néztünk, rendezvények sokaságával találkoztunk, ínycsiklandó kulináris különlegességekkel és a finom borokkal. Először vettünk részt az eseményen, de visszatérő vendégek leszünk – mondták mosollyal az arcukon.

– A szűnni nem akaró esőben is jelesre vizsgázott a Szekszárdi Szüreti Napok – értékelt Horváth István, a város polgármestere. – Példaértékű munkát végeztek a szervezők az időjárással dacolva. Minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget. A szekszárdiak és a vendégek pedig jelenlétükkel ismerték el, hogy milyen jó ha a kiváló borok, ételek mellé minőségi programok társulnak – hangsúlyozta a polgármester.

Hasonlóképpen vélekedett Matókné Kapási Julianna főszervező is. Mint mondta, soha nem volt még ennyi program, kiegészítő rendezvény a fesztiválon, mint az idein. Ezek sikerességét az emberek visszajelzéseiből tapasztalták. A legnagyobb érdeklődés a nagy koncerteket – R-Go, Omega, Csík Zenekar –, valamint a hagyományos szüreti felvonulást kísérte. De a folklórműsorba ágyazott Szüret Szépe választás is osztatlan sikert aratott.

A Must jön a java címet viselő programban a bogyiszlói, mórágyi, sárpilisi és teveli hagyományőrzők mellett Szekszárdról az Ifjú Szív és a Bartina néptáncegyüttes adott műsort. Az említett tánccsoportokból összesen 15 lány mérettette meg külsejét a Szüret Szépe 2010 szépségversenyen. A támogatók és a város képviselőiből álló zsűri döntése nyomán idén a bonyhádi Szőts Barbara fejére került a korona, és a szekszárdi Dávid Orsolya lett az első-, míg a szintén szekszárdi Szabó Katalin a második udvarhölgy. Mindhárman a Bartina Néptánc Egyesület tagjai. Egyébként valamennyi nevező értékes díjakat vihetett haza. Szőts Barbara pedig többek között egy kétszemélyes velencei utat, könyvet, ékszereket, masszázsbérletet nyert, és ő lesz a jövő évi Szekszárdi Szüreti Napok arca.

A többi szabadtéri helyszínen is nagy volt a sürgés-forgás. A dr. Halász Zsolt fogszakorvos által szervezett veterán autós bemutató közel 400 ember érdeklődését keltette fel. A program része volt az általa vezetett fogklinika hétvégén tartott nyílt napjának.
Matókné Kapási Julianna elmondta, igyekeztek bő és változatos programsort összeállítani. – Az amatőr fellépők minden művészeti ágban megjelentek, úgy véljük, hogy a térség legnagyobb rendezvénye remek alkalmat jelent számukra bemutatkozni. Ezért közel 60 esemény várta a látogatókat, s csupán néhányat nem tudtuk megtartani az eső miatt – tette hozzá a főszervező.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szőts Barbara lett a legszebb (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Remek hangulatban teltek az esték a Borudvarban és az Ízek utcájában – ezt már Herrné Szabadi Judit mondta lapunknak. A Szekszárd Borvidék Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a kiváló szekszárdi nedűk erősebbnek bizonyultak, mint a borongós időjárás: kígyózó sorok álltak a borászok pavilonjai előtt. Minden évben az eladott borospoharak száma egyfajta mérce a szervezőknek a látogatottságra, s bár az ideit még nem számolták össze, de vélhetően megközelíti a tavaly eladott hétezer darabot. De ebből messzemenő következtetést még nem lehet levonni, hiszen otthonról hozott pohárból is kóstolgatták az idén is a nedűket a vendégek. A legfőbb célja a borudvarnak, hogy az érdeklődők egyben lássák a szekszárdi borászok azon részét, akik palackos bor forgalmazásával foglalkoznak. Ez rávilágít arra az összetartásra, amely a helyi termelőket jellemzi, másrészt a kínálat is bőséges lesz ezáltal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!