Közélet

2010.09.18. 08:40

Észrevétlenül jöhet a baj, csak nehogy késő legyen!

Ha időben észreveszik a bajt, a prosztata daganatos betegek életkilátásai jók. Éppen ezért lényeges a szűréseken való részvétel. A vizsgálatok fontosságára immár ötödik alkalommal országos akció keretében hívja fel a figyelmet a Magyar Urológusok Társasága.

TEOL/Hargitai Éva

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szűrés több vizsgálatot foglal magában, melyek segítségével megállapítható a tumor gyanúja, vagy éppen az ellenkezője. Képünkön dr. Papp Ferenc
[/caption]

Tolna megyében az ezredforduló óta évente átlagosan 33-35 ember veszti életét prosztatarák következtében. A betegség előfordulása gyakori, nemzetközi viszonylatban általában a 2-3. helyen van a leggyakrabban igazolt daganatos betegségek között - tájékoztatta lapunkat dr. Papp Ferenc, a Balassa János megyei kórház urológiájának osztályvezető főorvosa.

Hozzátette, Magyarországon 100 ezer lakosra évente 18-20 megbetegedés jut. Elsősorban az idősebb korosztályok érintettek, azaz az 50 év feletti férfiak. Patológiai vizsgálatok mutatták ki, hogy a 80 év felettiek között már 70 százaléknál fordul elő a sejtek daganatos elváltozása. Az 50-60 év közöttiek körében csekélyebb, 33 százalék körüli ez az arány, azonban ez a korcsoport még ritkábban jár orvoshoz, így a betegség sokáig maradhat észrevétlen.

Mivel a daganat nagyon lassan és észrevétlenül alakul ki, viszont időben kimutatva eredményesen gyógyítható, létfontosságú 50 év felett évente eljárni a szűrővizsgálatokra. Éppen ezért a Magyar Urológusok Társasága is immár ötödik alkalommal szervezett országos szűrést a prosztata-betegségek, mindenekelőtt a prosztatarákos elváltozások felderítésére, illetve a potenciazavarok visszaszorítása érdekében.

A magyar férfiak a Prosztata Napok 2010 keretében szeptember 13 és 18 között országszerte 20 intézményben jelentkezhetnek vizsgálatokra előzetes, telefonos bejelentkezés alapján. Így a szekszárdi Balassa János megyei kórházban is szeptember 13 és 17 között 11-től 14 óráig várják a pácienseket, a betegirányítóval történt egyeztetések alapján.

A hétfőn tapasztaltak alapján nagy az érdeklődés, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szűrés folyamatos, nem csak ezen a héten, hanem egész évben várják a jelentkezőket. Ehhez máskor sem kell beutaló, csupán időpontot kell egyeztetni - emelte ki dr. Papp Ferenc. A szűrés több, egymást kiegészítő vizsgálatot foglal magában, melyek segítségével végül 90 százalékban állapítható meg a tumor gyanúja, vagy éppen az ellenkezője.

A prosztatarák kialakulásánál meghatározó tényező a genetikai hajlam. Duplájára nő a kockázat, ha egy férfi rokonságban egy esetben már előfordult a betegség. Amennyiben két rokonnál is diagnosztizálták a prosztata daganatot, a páciens esetében már négyszeresére nő az előfordulás esélye. Ugyanakkor hajlamosító tényező az egészségtelen, zsírban gazdag táplálkozás, valamint a dohányzás.

Az újabb kutatások rámutattak a daganat kialakulása és egyes szexuális úton terjedő betegségek, illetve a prosztatagyulladás közötti kapcsolatra is. Sőt, mint kiderült, az sem mindegy, hol él a páciens. A betegség kialakulása ugyanis valószínűleg kapcsolatban állhat a D-vitamin hiányával, így melegebb, naposabb éghajlaton ritkábban fordul elő, míg az északi országokban, ahol kevesebb a napfény, sokkal gyakoribb, mint például nálunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!