Közélet

2010.09.15. 09:48

Keserű a szájízük, ha visszatekintenek az idei nyárra

A kedvezőtlen időjárás miatt visszaesett a látogatottság a Tolna megyei üdülőterületeken, fürdőkben, így a szolgáltatók, kereskedők az átlagosnál gyengébb szezont zártak.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A dombori holtág vize magas és sokszor hideg volt a sok csapadék és a rossz idő miatt (illusztráció)
[/caption]

Néhány hetet leszámítva barátságtalan volt az időjárás a nyaralókkal az idei nyári szezonban. Nem elég, hogy hosszabb időszakokra lehűlt a levegő, sokat esett az eső, de ráadásul igen erős volt az ingadozás. A közel negyven fokos kánikulát többször tizenöt fokos nappali csúcs követte. Ez a kettősség az üdülőterületek, strandok látogatottságára is rányomta a bélyegét.

Az egyik legnagyobb kár a Szekszárd-sötétvölgyi gyermektábort érte. Mint megírtuk, a június eleji ítéletidő következményeként az üdülőterületet teljes egészében elöntötte a sár, az iszap. Az előre szállást foglalt csoportokat a Fadd-dombori gyermektáborba, valamint a balatonszepezdi ifjúsági és gyermek táborba helyezték el, értesültünk dr. Kiss Gyulától, az üzemeltető Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető-igazgatójától. Előbbiben újdonságként három év után - a szekszárdi önkormányzatnak köszönhetően -, újra megnyitották a létesítmény konyháját. Ez nagyban megkönnyítette a pihenők ellátását.

Dr. Kiss Gyula elmondása szerint már májustól érkeztek csoportok a holtág menti üdülőfaluba, de az iskolai szünidő kezdetével nőtt a foglalások száma jelentősen. Elsősorban a szekszárdi önkormányzat által fenntartott iskolákból érkeztek gyermekek vakációzni. De az ország több pontjáról, főleg a vízi sportok iránt érdeklődők edzőtáboroztak Fadd-Domboriban. Az ügyvezető-igazgató arra is rámutatott, hogy évente több millió forintot költenek az üdülőkre annak érdekében, hogy színvonalas körülmények fogadják a kikapcsolódni vágyókat. A sötétvölgyi tábornál viszont nem várt kiadásként jelentkezett az árvíz okozta körülmények helyreállítása, ott több milliós kár keletkezett.

A kedvezőtlen időjárás a szálkai strand látogatottságát is befolyásolta. Pálfi János, Szálka polgármestere úgy tájékoztatott, hogy az amúgy két hónapos üdülési szezont legalább három héttel lerövidítették az esőzések. - Évente hozzávetőlegesen negyvenezer ember fordul meg Szálkán nyaranta, az idén ennél kevesebben voltak. A legtöbben a környező településekről érkeztek: Bonyhádról, Bátaszékről, Szekszárdról, de voltak akik távolabbról utaztak a szép fekvésű faluba. Pálfi Jánostól megtudtuk, hogy minden évben igyekeznek a lehetőségeikhez mérten fejleszteni a területet. Ennek érdekében a jegybevételekből befolyt összeget a tóparti strand szépítésére, felújítására fordítják.

Pozitívan értékelte viszont az idei üdülési szezont a Váraljai Ifjúsági Tábor vezetője, Krausz Márton. Mint elmondta, egyáltalán nem lógott ki az idei nyár a sorból, a tábor kihasználtsága az elmúlt évek átlagának megfelelően jó volt. Még nem zárták le teljesen a szezont, ugyanis a következő hetekben még két csoport érkezik a táborba. Az idei turnusok is a rendszeresen visszajáró csoportokra épültek: zenei, kutyás, drogprevenciós és tánctábort egyaránt szerveztek Váralján.

De a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény (BONI) diákjai is pihentek a Mecsek lábánál fekvő faluban. A legtöbb érdeklődő főként júliusban és augusztusban volt. Több osztály Váralját választotta osztálykirándulása helyszínéül, akik nem csak Tolna megye településeiről, hanem a fővárosból, Hódmezővásárhelyről, Makóról és Pécsről érkeztek.

A strandfürdőkön is visszaesett a forgalom

Az idén nyáron a Tamási Termálfürdő látogatottsága is elmaradt a tavalyi, és a 2008-ban mérthez képest. Míg tavaly 87 ezren pihentek a Tolna megyei fürdőben, addig az idén 12 ezerrel kevesebben: 75 ezer vendéget fogadtak ez idáig. Hohmann Tibor fürdővezető-helyettes elmondta, döntő többségben még mindig a magyarok választják nyári pihenésük helyszínéül Tamásit, azonban szeptembertől már inkább Németországból érkeznek látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!