Közélet

2010.09.20. 15:07

Kilenc jelölt a székért: választási lázban ég a kis falu

Kilenc jelölt szeretne polgármester lenni Tolnanémediben. A helyiek úgy gondolják, bárki is lesz a befutó, nem lesz könnyű dolga.

TEOL/Steinbach Zsolt, Varga László

Választási lázban ég a falu. Ha ezt ilyen egyértelműen talán túlzás lenne is állítani, az biztos, hogy Tolnanémediben vezető téma a jövő hétvégi önkormányzati választás. A település közéletét felpezsdítette, hogy országosan is csúcsot jelentő, kilenc jelölt indul a polgármesteri posztért.
A fokozott érdeklődésnek külső jelét nemigen észlelni. A kifejezetten rendezett, esztétikus képet mutató falu csendes, választási plakátot nem látni, és eddig mindössze egy kampány gyűlés zajlott, a múlt hét pénteken, igaz, azon sokan, mintegy hatvanan vettek részt.

– De a kocsma bezzeg hangos – következhetne a fordulat, persze nem abban az értelemben, hogy ölre menő viták, veszekedések lennének a vendéglátóhelyeken. A betérők beszélgetéseinek azonban leggyakoribb tárgya manapság a választás.

A vélemények alapján Miklós Lajossal, a 21 év után most elköszönő polgármesterrel elégedettek voltak a helybéliek, korrekt, jó embernek tartják. – Nem véletlenül volt ennyi ideig a falu élén – fogalmazott valaki. Igaz, a település vezetésének nem minden tagjáról vélekednek ilyen pozitívan.

Miklós Lajos, aki 1989. augusztus elsején, még tanácselnökként vette át a község irányítását, azt mondta, ez a bő két évtized igénybe vette, újabb négy évet már nem akart vállalni. Úgy érzi, hogy működőképes, élhető falut ad át, ami azonban nem csak az ő érdeme. Nem tartja valószínűnek, hogy jelentősen javulni fog az önkormányzatok állami finanszírozása, úgyhogy a következő időszakban sem lehet majd úgymond nyugodtan hátradőlni.

A lapunk által megkérdezett helybéliek sem gondolják azt, hogy diadalmenet lesz az új polgármester tevékenysége. A legnyomasztóbb gond Tolnanémediben is a munkanélküliség. Hogy ennek mérséklésében az önkormányzat milyen szerepet tud vállalni, arról eltérnek a vélemények. Úgy tűnik viszont, a tolnanémediek többsége a realitás talaján áll, csodaváró választópolgárral legalábbis nem találkoztunk.

Az viszont természetesen senki szerint sem mindegy, ki lesz a falu első számú vezetője október 3. után. A lapunknak nyilatkozók véleménye alapján látszik, hogy a kilenc polgármester-jelölt közül legfeljebb három-négyet találnak alkalmasnak, szerintük olyan emberek is vannak a jelentkezők között, akiknek úgymond fogalmuk sem lehet a polgármesteri munkáról, ami pedig „azért nem olyan egyszerű”. Általános vélekedés, hogy a jelöltek egy része csupán a magasnak számító fizetésért, a kiugrási lehetőségért indul. Volt, aki ironikusan megjegyezte: talán aranyból van a polgármesteri szék, azért olyan népszerű.

Többeknek fontos elvárása, hogy „legyen iskolája” a polgármesternek, sokan tanult, értelmes embert szeretnének látni a község élén. A jelöltek faluvezetői rátermettségének megítélésével kapcsolatban egyébként más támpont nemigen van, például egyetlen mostani polgármester-jelölt sem volt még önkormányzati képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!