Közélet

2010.09.16. 08:54

Kiverte a biztosítékot a szocialisták választási plakátja

Hosszas kampányvita mellett döntött a szekszárdi közgyűlés az aljegyzői pályázat kiírásáról, és arról is, hogy jövőre is kaphatnak felsőktatási ösztöndíjat a rászorulók.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth István polgármester (az előtérben) a hivatal vezető munkatársaival az ülésen (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Lehetséges, hogy utolsó ülését tartotta jelen összetételében a megyeszékhely közgyűlése, de nem kizárt, hogy a választás előtt lesz még egy rendkívüli közgyűlés, mondta Horváth István polgármester az ülés elején. Egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy a felújított, illetve Sulyok Balázs tervei alapján, az Alisca Bau Kft. kivitelezésében méltó környezetbe kerülő csurgó a Szent László nevet kapja. Az elnevezés alapja az a legenda, miszerint a hadaival erre vonuló király kardját a domboldalon a földbe szúrta, s ennek nyomán forrás fakadt. A közgyűlés megköszönte a csurgó megújulását támogatók hozzájárulását.

Ugyancsak vita nélkül ment át a költségvetés féléves teljesítéséről szóló előterjesztés, bár ezt a szocialista ellenzék szavazatával nem támogatta, hárman a nem, egyikük a tartózkodás gombot nyomta meg. Elfogadta a képviselőtestület a gazdasági bizottság javaslatait több külterületi ingatlan eladásáról. Döntöttek arról is, hogy az eredeti funkciójukat nem, vagy csak részben betöltő ingatlanokat a közgyűlés a következő rendeletmódosításkor átsorolja az úgynevezett forgalomképes ingatlanok csoportjába.

A költségvetés soros módosítása kapcsán viszont hosszas kampányvita bontakozott ki. A mérges füst az MSZP plakátjain megjelent adatok körül gomolygott, jófomán végeláthatatlanul. Nem nélkülözték a személyeskedést sem. Tóth Csaba Attila (Szekszárdi Védegylet) felszólalásának stílusát végül Halmai Gáborné szocialista frakcióvezető utasította vissza. A központi téma az volt, hogy valójában mekkora is a város adósságállománya, s ennek létrejötte mennyire nyúlik vissza az előző önkormányzatok idejére, illetve mennyiben járultak hozzá a kötvénykibocsátáshoz a folyamatos kormányzati elvonások.

Kiírta a közgyűlés a pályázatot az aljegyzői posztra. A pályázatok beadási határideje október 15, a döntést a hónap végéig hozza meg a közgyűlés. 
A következő évre is csatlakozik a megyeszékhely Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázathoz, amelyet még 2000-ben hozott létre a minisztérium a továbbtanulni szándékozó, vagy a felsőoktatásban részt vevő szociálisan rászorult diákok részére. A közgyűlés a következő évi költségvetésben is hatmillió forintot szán e célra. Tavaly 120, az idén 141 főiskolai, egyetemi hallgató kapott támogatást.

A területi választási bizottság elutasította
a Fidesz-KDNP választási kifogását

Sajtótájékoztatón ismertette még a közgyűlés előtt a területi választási bizottság döntését Harangozó Tamás, az MSZP szekszárdi polgármester-jelöltje és Ilosfai Gábor városi pártelnök. A területi választási bizottság keddi ülésén megváltoztatta a helyi döntését, amely érdemben nem vizsgálva utasította el dr. Haag Éva alpolgármester és Horváth István polgármester választási kifogását, miszerint a szocialisták plakátjaikon megtévesztik a választópolgárokat.

A területi választási bizottság úgy ítélte meg, hogy a plakátok nem lépik túl a politikai véltménynyilvánítás határait. Harangozó Tamás hozzátette, nem biztos, hogy a hitelből visszavásárolt önkormányzati cégek, a korcsolya- és a műfüves pálya volt a legfontosabb beruházás a városban. Úgy véli, Szekszárdnak olyan vezetőre van szüksége, aki megfelelő ellensúlyt képvisel a kormány politikájával szemben.

Horváth István polgármester (Fidesz-KDNP) kérdésünkre azt mondta, ő éppen ellenkezőleg gondolja. A szekszárdiak tavasszal az összefogásra szavaztak, s egy kisvárosnak nem lehet célja, hogy ellenzék legyen a saját országán belül. Sokkal inkább az, hogy a kormánnyal együttműködve ezután is Szekszárd sikeréért dolgozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!