Közélet

2010.09.05. 09:13

Még voltak tervei, de felmondólevelet kapott a főigazgató

A kormánytisztviselőkről szóló új törvény értelmében, indokolás nélkül, kéthavi felmondási idővel augusztus elején mentették fel dr. Brebán Valériát, a regionális munkaügyi központ főigazgatóját.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Brebán Valéria szeretne még valamilyen szellemi tevékenységgel foglalkozni (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Szekszárd, Pécs Szabadsága idején rendelték be a minisztériumba, ahol megkapta a leváltásról és kormánytisztviselői jogviszonya megszűnéséről szóló papírt. Novemberre lett volna meg a 40 év közszolgálati jogviszonya, ebből majd'' 34 évet töltött a munkaügy területén.

- Mennyit veszített az új törvénnyel?
- A 40 évre járt volna 8 hónap felmentési idő, ugyanennyi végkielégítés és öt havi jubileumi jutalom. Maradt a két hónap felmentési idő és a végkielégítés, kétmillió forint felett 98 százalékos adóval. Természetesen nincs jubileumi jutalom.
 
- Hivatalosan, vagy magánemberként mondott valami személyeset az államtitkár? 
- Egy szót sem, igaz előtte nem ismertük egymást. Csak azt, hogy szemléletváltozást szeretnének és majd pályázatot írnak ki. Ez azért meglepő, mert korábban főosztályvezető felett a köztisztviselői munkakör betöltéséhez kötelező volt a pályázat, de az új törvényben ezt eltörölték. Nem tudom tehát, hogy a pályázatot milyen szabályok alapján írják ki.
 
- Július hatodika, a kormánytisztviselőkről szóló törvény elfogadása előtt elmehetett volna nyugdíjba.
- Vezetői megbízatásom hat évre, 2013 július elsejéig szólt, másrészt 650 emberért feleltem. Szerintem, aki egy ekkora szervezet élén áll, ekkora állami pénzek és uniós források felett rendelkezik, annak a feladatát addig el kell látni, míg az egészségi állapota megengedi. Ha már nem hagyják, akkor pedig feláll. Uniós és ÁSZ ellenőrzésen vagyunk túl, mindkét vizsgálat azt állapította meg, hogy szabályosan és jó szakmai színvonalon dolgoztunk. Minden áttekinthetően, havonta lezárva rendelkezésre áll, könnyen át tudom adni a munkát. Abban bízom, hogy a megkezdett programokat már nem lehet visszafordítani, csakis folytatni.
 
- Hasonló már megtörtént Önnel. Nem bánta meg, hogy visszatért a munkaügyi központba, maradhatott volna minisztériumi osztályvezető.
- Egy másodpercre sem bántam meg. A régióban töltött utolsó négy év pedig szakmai pályafutásom legszebb négy éve volt. Ha valaki ilyent kap ajándékba a sorstól, az boldog lehet, s minden percért hálásnak kell lennie, s én tiszta szívemből ezt érzem.
 
- Nemzetközi összehasonlításban milyen a magyar munkaügyi szervezet, amelynek felépítésében, majd alakításában kezdettől részt vett?
- Kiváló minőségűnek és magas fejlettségi színvonalúnak számít a miénk az európai uniós országok állami foglalkoztatási szolgálatai között. A németek, akik a legrégebbi hagyományokkal rendelkeznek, és az olaszok is nagyon szívesen választanak bennünket pályázati partnernek. Öt-hat éves múltra visszatekintő szakmai kapcsolataink vannak. Közös programok, konferenciák, kutatások állnak mögöttünk. Ha nem volnánk felkészültek, sokoldalúak, nyitottak, udvariasságból aligha tartanának velünk évekig kapcsolatot. Erre nagyon büszkék vagyunk. Vagy én már csak voltam.
 
- Magánemberként sincs megbántva?
- Inkább meghökkentem. Olyannyira csak a 2013-ig tartó feladatokra koncentráltam, hogy még csak ezután kérem a szolgálati éveim elismerését a nyugdíjhoz.
 
- Mit tervez a nyugdíjas éveire?
- Ezt még meg kell beszélni a családommal. A három unokám már akkora, hogy csak a nyári szünet idején tartanak igényt rám. Szeretnék még valamilyen szellemi tevékenységgel foglalkozni, amelyben kamatoztatni lehet a megszerzett munkaügyi, európai uniós tapasztalatokat.

Névjegy

Dr. Brebán Valéria 1949. augusztus 23-án született Komlón. A jogi egyetemet Pécsett végezte, közigazgatási és jogi szakvizsgája van. Mindig az államigazgatásban dolgozott, 1991-től, a meglakulástól a megyei munkaügyi központ vezetője. 2000. szeptember 12-én azonnali hatállyal felmentették, majd kirendeltségi ügyintézői kondíciókkal, közös megegyezéssel távozott. Beosztott jogász lett az Egészségügyi Minisztériumban, 2002 január végén már osztályvezető. Egy év múlva ismét a megyei, majd 2007-től a regionális munkaügyi központ főigazgatója. Elvált, egy fia, egy lánya és három lányunokája van.

Dr. Brebán Valéria szeretne még valamilyen szellemi tevékenységgel foglalkozni (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!