Közélet

2010.09.04. 19:13

Segítség nélkül sokan nem bírnák

Az iskolakezdés megterheli a családi kasszát. Dombóváron több, mint 900 gyermek jogosult a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, s ezzel az ingyen tankönyvre.

Rácz Tibor

Dombóváron több mint 900 fiatal részesül gyermekvédelmi kedvezményben, amit a város jegyzője egyéves időtartamra állapít meg. Ennek értelmében a tanuló számára ingyenes az oktatásban való részvétel és a kollégiumi ellátás, amellett az alapfokú művészetoktatásban egy tanszakon mentesül a térítési díj megfizetése alól.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tanévnyitó a bonyhádi Vörösmarty Mihály iskolában Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Kérheti a szülő gyermeke felvételét 8. osztályos korában a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába is. Réger Balázs, az önkormányzat kabinetvezetője, hírportálunk kérdésére elmondta, a  városban élő gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ingyen kapják a tankönyvet, és olcsóbban étkezhetnek az iskolában. Amellett, aki erre a támogatásra jogosult, júliusban és novemberben egyszeri pénzbeli, 5800 forintos juttatást kap.

A kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermek gyámjául rendelt hozzátartozó jogosult. Ennek összege a nyugdíjminimum 22 százaléka, jelenleg 6700 forint. Ebben a támogatási formában most 14 gyermek részesül havonta a városban. Ők júliusban és novemberben további 7.500 forint egyszeri segítséget is kapnak.

– Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, ami speciális élethelyzetben kérhető, évente egyszer adható. Ezúttal tizenhatan kaptak, személyenként  4.000 forintot. Az óvodáztatási támogatásban, hat gyermek után részesültek szülők, egyenként tízezer forint értékben.

Ezt a fajta juttatást azok igényelhetik, akik három vagy négyéves gyermeküket íratták be valamelyik nevelési intézménybe, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak – húzta alá a kabinetvezető. Kiemelte, az általános iskolások és a gimnázium 5-8. évfolyamos diákjai tanítási időszak alatt napi 2 deciliter iskolatejet kapnak.

– A családoknak nyújtott támogatásokat ebben az évben egy újszerű formában bővítette Patay Vilmos polgármester. Saját keretének terhére, minden dombóvári általános iskola első osztályos diákja tolltartót kapott ajándékba. Ezt ebben a tanévben 198 gyermek vehette át osztályfőnökétől. Ezzel a családok tanévkezdési terhein kívánt csökkenti a polgármester, s egyúttal hagyományt akar teremteni a városban – tette hozzá a kabinetvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!