Közélet

2010.09.15. 07:51

Tegyen ön is a globális felmelegedés ellen!

Intézmények, civil szervezetek és magánemberek is kapcsolódhatnak a megyeszékhely klímastratégiájához. Mindenki tehet valamit a globális felmelegedés ellen.

TEOL/I.I.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A klímabarát város program része a gyaloglás, a kerékpározás és a tömegközlekedés népszerűsítése is (képünk illusztráció)
[/caption]

Elkészült a megyeszékhely klímastratégiájának a tervezete, amelyet már több száz címre elküldtek. Szeptember végéig várják a civil szervezetek és magánszemélyek javaslatait nemcsak ehhez, hanem a jövő évi klímaprogramhoz és cselekvési tervhez, mielőtt ezek a közgyűlés elé kerülnek jóváhagyásra. 

– Az elsők között csatlakozott Szekszárd a klímabarát települések globális felmelegedés ellen tenni akaró csoportjához –mondta Kővári László, a gazdasági és mezőgazdasági bizottság elnöke. – Az önkormányzat, a bizottság javaslata alapján a klímakör koordinátori feladatainak ellátásával és a stratégia kidolgozásával a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítványt bízta meg. Korábbi szakmai tapasztalataik és az a vehemencia, amivel ezt a munkát végezték, egyértelművé tette, hogy ezt kell tennünk – tette hozzá. 

– Két területen tehetnek az önkormányzatok a klímabarát környezetért – emelte ki Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke. – Az egyik, hogy az úgynevezett üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása minél kisebb legyen. A másik lehetőség, hogy a már folyamatban lévő éghajlatváltozáshoz alkalmazkodjunk. Az idén bőségesen volt példa arra, hogy milyen szélsőségek fordulnak elő az időjárásban. 

Az első lépés a klímakör megalakítása volt, majd létrehozták azt az öt munkacsoportot, amelyek az egyes területeken elkészítették a stratégia vázlatát. Hulladékgazdálkodási, vízgazdálkodási, közlekedési, energiagazdálkodási és környezeti nevelés témakörében hoztak létre munkacsoportot, széles társadalmi bázison és a témákban érintett szervezetek intézmények bevonásával. A stratégia kidolgozásával párhuzamosan már akciókra is sor került. Több mint ezer általános és középiskolásnak vetítették le a témáról szóló filmet. Volt városi klímafórum.

A hulladékgazdálkodási munkacsoport például azt vizsgálta, milyen lehetőségei vannak az embereknek, a vállalkozásoknak, vagy éppen az önkormányzati intézményeknek a tudatosabb beszerzésre annak érdekében, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.
Valójában nem nagy dolgokról van szó, hanem arról, amit mindannyian megtehetünk otthon, vagy a munkánk során. Ilyen például a két oldalas nyomtatás, illetve hogy az egyik oldalon nyomtatott papír másik felét még lehet jegyzetelésre használni. Pár oldalnyi papír nem sok, de ha több százan ezt teszik, jelentős lehet a megtakarítás. Vagy, ha a PET palackokat összenyomva dobjuk a szelektív gyűjtőbe, sokkal több fér bele. Éppen ezért lesz pénteken a szüreti napok alatt Tapossa laposra vetélkedő iskolások számára.

Szekszárdon nem kell magyarázni a vízgazdálkodás és a melioráció jelentőségét, amelynek a témaköre önmagában meghaladja e cikk terjedelmét. A legnagyobb reményt a környezeti nevelés témaköréhez fűzik. Beleértve önmagunk nevelését is, hiszen az egyik legnagyobb környezetszennyező például a közlekedés.
– Én is minden reggel megküzdök magammal, fontos-e, hogy autóval menjek a munkahelyemre – fogalmazott Baka György.

A láb mindig kéznél van: autószegény nap is lesz

Szekszárd is csatlakozik az Autómentes világnaphoz. Szeptember 22-én a Klímakör közreműködésével autószegény napot szerveznek. Célja, hogy érzékelhetően csökkenjen a gépjárműforgalom, különösen a reggeli és délutáni „iskolajáratok” időszakában. Helyette a diákok és szülők menjenek gyalogosan, vagy aki teheti kerékpárral, illetve az aznap ingyenes helyi buszjáratokkal. A kerékpározás népszerűsítése és a kerékpárutak fejlesztése érdekében biciklis demonstráció és túra is lesz. Gyülekező: a Garay téren 14 óra 30 perckor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!