Közélet

2010.10.22. 07:28

1800 négyzetméteres pincét épít a népszerű borászat - fotó!

Új, szerkezetkész pincészetét mutatta be csütörtökön a megyeszékhelyen a szakmai és a szélesebb közvéleménynek a Bodri Pincészet.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth István polgármester, V. Németh Zsolt és Bodri István (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A rendezvényen részt vett V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, megyei és villányi borászok, köztük az egyik legismertebb, Bock József. Szerkezetkész a Bodri Pincészet 1800 négyzetméteres új pincéje. A nettó 730 millió forintos beruházást tavaly kezdték meg ebből félmilliárd forint az építészet. A technológia és a csinosítás várhatóan a jövő év közepére fejeződik be. Az EMVA projekt keretében az összeg fele uniós támogatás, a másik többi pedig saját erő. A beruházás utófinanszírozású, mondta el Bodri István. A vendégek megtekintették az új pincészetet amelyről Bodri István többek között elmondta, hogy félmillió bontott téglát építettek be.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az új pincével ismerkedtek a vendégek (Fotó: G.K.)
[/caption]

Nem könnyű Szekszárdon polgármesternek lenni, mondta köszöntőjében Horváth István, mert itt a bornak 1000 éves hagyománya van. Szekszárdon 4500 borospince van, s bár a második polgármesteri ciklusát kezdi, még nagyon az elején tart, hogy az összeset megismerje. A szekszárdiak büszkék a borászaikra, mert ők a város példaképei, mondta a polgármester. A Bodri Pincészet sikere a város sikere is, mert sikeres borászok nélkül nincs sikeres Szekszárd. A város máris azt tervezi, hogy itt lesz Magyarország legnagyobb pedagógus-kórus fesztiválja. Ennek résztvevői itt adnak majd koncertet. A következő szekszárdi bormaratonnak amelyre 1400-1500 futót várnak, a pince lesz az egyik „fröcscpontja”, mondta a polgármester.

Hamvas Bélát idézte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, mondván, hogy vannak könyvek amelyeket csak bizonyos koron túl ért meg az ember. A bor filozófiája című munkájában írja, hogy bort inni bárhol, bármikor, bármiből lehet.  Azt azonban nem mondta, hogy bármit lehetne inni. Célozván arra, hogy a szép bor százféle színt ízt, gazdagságot hordoz. – A vidékfejlesztés szempontjából az legfontosabb, hogy a magyar gazda, a tájhoz illeszthető kultúrával foglalkozzon és a lehető legmagasasabb hozzáadott értéket tartalmazó terméket állítsa elő. A szőlészet, és a bor ennek Szekszárdon megfelel – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!