Közélet

2010.10.24. 19:09

A haza hőseinek emléke előtt tisztelegtünk - fotók

Tolna megye, ahogyan az egész ország, hétvégén az 54 évvel ezelőtti októberi forradalom hőseire emlékezett.

Munkatársainktól

– Összefogásra van szükség, hogy ki tudjunk törni a tegnap vitáiból, csak akkor válhatunk ''56 méltó örököseivé – mondta Horváth István, Szekszárd polgármestere, a megyeszékhelyen tartott ünnepségen szombaton.

A Szent István téri ''56-os emlékműnél elhangzott beszédében kiemelte, akkor a magyarok a hazugság és a félelem ellen lázadtak. Tilos volt nyugatra menni, most gyakorlatilag a fiatalok azért mennek nyugatra, hogy dolgozhassanak – vont párhuzamot a jelen és a múlt között.

– Nincs más út, mint fáradságos munkával lecsapolni a mocsarat és kiásni újra a folyónak medrét. Szükség van az összefogásra. Ezt áprilisban megkezdték a magyarok. Olyan országot építünk, ahol az összefogás hazára talál – tette hozzá némi politikai felhanggal.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Szent László Szakképző Iskola tanulói adták elő irodalmi műsorukat Szekszárdon az 56-os emlékműnél Fotó: M. D.
[/caption]
Ezt követően a Szent László Szakképző Iskola székhely intézményének tanulói adták elő irodalmi műsorukat, amelyet mintegy kétszázan élvezhettek. Az egyházak ünnepi áldása után a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd gyertyát gyújtottak az ''56-os hősök emlékére.

Dombóváron péntek este tartották a városi megemlékezést az ''56-os emlékműnél. A fáklyákkal megvilágított ''56-os Forradalom terén az 516-OS Ipari Szakképző Iskola diákjainak műsora után Kerényi Zsolt önkormányzati képviselő mondott beszédet. Kiemelte: 54 évvel ezelőtt, október 23-án nem számított a származás, a kor vagy az iskolai végzettség, csak egy közös, mindenen átívelő érzés, hogy mindenki megszabadulhat a zsarnokságtól, a terrortól és a sok-sok megaláztatástól.

Mint mondta, a zsarnokság legyőzése az egyik legnagyobb dolog, amihez gyakran  a véráldozat sem elegendő. Erre mutatott példát az egész világnak a magyar nép, amely akkor nem érhette el a célját. – ''56-ot a ''89-90-es fordulat követte. Ki-ki döntse el magában, hogy az azóta eltelt húsz év hozott-e olyan eredményeket, amelyek által méltóak lehetünk azok emlékéhez, akik életüket áldozták szabadságunkért – húzta alá. 

– Az 1956-os forradalom a szabadság ünnepe. Példaképe az 1989. október 23-i új magyar köztársaság megalakulásának, és az azóta, több-kevesebb sikerrel építgetett magyar jogállamiságnak és demokráciának is – hangoztatta dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere október 23-i ünnepi beszédében. A városvezető szerint 1956. üzenete számunkra az, hogy soha nem szabad elhinni: van következmények nélküli ország. Illetve, hogy a szabadságvágy még a legnagyobb hatalmakat is meg tudja roppantani.

A szombat délelőtti tolnai ünnepséget a Bezerédj szabadidő-központban rendezték. A városban hagyomány, hogy október 23-a alkalmából a Sztárai gimnázium diákjai adnak ilyenkor magas színvonalú, klisémentes műsort. Az idei, nem közismert információkat is hordozó, megható és felemelő megemlékezést Gábrisné Aszmann Erzsébet pedagógus rendezte. Az ünnepség után a Hősök terén a pártok, civil szervezetek koszorúzták meg az ’56-os emlékművet.

Dokumentumfilm bemutatót tartottak az ünnep előestéjén Tamásiban. Pálinkás Klára, a városi művelődési központ vezetője elmondta, a Tamási 1956. című, Havasi Dániel, Hoppál Bulcsú és K. Németh András által készített alkotás az 54 évvel ezelőtti tamási eseményeket eleveníti fel október 23-tól a szovjet megtorlásig, illetve a későbbi bírósági eljárásokig, a történteket megélt korabeli szemtanúk megszólaltatásával.

Tamásiban alapvetően békésen zajlottak az ’56-os események, ám amikor a szovjet csapatok elfoglalták a helyi laktanyát, egy orosz tank lövedéke három katonát, Sivák Józsefet, Hánis Lászlót és Kovács Ottót megölt. A tamási hősi halottak nevét a városban emléktábla őrzi, amelyet idén is megkoszorúztak.

Szombaton délelőtt a művelődési központ színháztermében Tűz, te gyönyörű címmel a Béri Balogh Ádám Gimnázium diákjainak és tanárainak műsora zajlott, majd Széles András alpolgármester tartott beszédet. A szónok párhuzamot vont 1956. és 2010. között. Mint mondta, az 1956-os események után is változás következett, éppen így a 2010-es választások után sem lesznek már soha olyanok a dolgok, mint korábban voltak.

Dunaföldváron Keresztes Lajos ünnepi beszédében a közösségről beszélt. Azt, hangsúlyozta, hogy Dunaföldvárnak és az egész nemzetnek el kell döntenie, hogy akar-e közösségként élni, vannak-e közös tervei, elképzelései. Arra kért mindenkit, gondolja végig, az ő életében mit jelent egy ilyen nap, a szabadság napja, s hogyan tud ezzel a szabadsággal elszámolni.

Dunaföldvár polgármestere mindezt a művelődési központban tartott ünnepségen mondta. Azt hangsúlyozta, az ország most hasonló újrakezdés előtt áll, mint 56-ban. Keresztes Lajos köszöntötte az egybe gyűlteket is azon a Jótékonysági előadáson, amelyen az iszapkárosultak javára gyűjtöttek. Itt az összefogás fontosságát emelte ki.

Pakson idén is gazdag programmal emlékeztek a több mint fél évszázaddal ezelőtt történtekre. A Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány 24. alkalommal tartotta díjátadó gáláját, s jutalmazta azokat a fiatalokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A forradalom paksi áldozatainak sírjánál dr. Hanol János, a Fidelitas elnöke mondott nagy ívű beszédet. A városháza előtti téren Leber Ferenc alpolgármester szólt az emlékezőkhöz. Azt mondta, fontos előretekinteni, azt nézni, hogy milyen tanulságok szűrhetőek le ’56 tanulságaiból. Fontos, hogy a fiatalok ismerjék meg gyökereiket, s mint egy alapra, arra építkezzenek.

Hajdú János polgármester a városi művelődéi központban mondott ünnepi beszédének témája a szabadság volt. Azt hangsúlyozta, hogy a szabadság a lét legfontosabb formája.

– Nincs meg bennünk az a bátorság, hogy a szabadságunkkal éljünk, a véleményünket pontosan és határozottan kimondjuk. Nincs meg az, hogy mások elnyomó törekvéseivel szembe álljunk, nincs meg bennünk az, hogy fellépjünk a korrupció ellen.

Bonyhádon az ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés. Az eseményen a képviselők mellett bonyhádi intézményvezetők, civilek is részt vettek, valamint Schlichtherle László, aki a Bonyhádi Központi Nemzeti Tanács elnöke volt 1956-ban.

Potápi Árpád János polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy október 23-án azokra a hősökre emlékezünk, akik személyes példamutatásukkal, bátorságukkal életüket áldozták az ország függetlenségéért. A ceremóniát követően szentmise kezdődött a katolikus templomban. Majd a fáklyás felvonulás után megkoszorúzták az 1956-os bonyhádi emlékhelyeket.

Bátaszéken a katolikus templomban tartott szentmise után a II. Géza Gimnázium diákjai adták elő emlékműsorukat, amelyet követően a városvezetés és az emlékezők a Masfeld Péter-emlékkopjafánál és az ''56-os emléktáblánál helyezték el koszorúikat.

Elismerések a nemzeti ünnepen

A paksi ünnepségen Pro Urbe díjat vehetett át Klenk Csaba építész és Hum Ferenc a hivatal műszaki osztályvezetője, Süli János, a paksi atomerőmű vezérigazgató-helyettesének Paksért végzett munkáját pedig Paks város Díszpolgára címmel köszönte meg a város vezetése.
Bonyhádon az ünnepi testületi ülés végén adták át a Boros Dezső-díjat.

Az idén Bányai Béla részesült ebben az elismerésben a magyar távlovas sport felkarolásáért, versenyek szervezéséért, és a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséért. A díjazott hírportálunknak azt mondta, nagy megtiszteltetés számára ez a kitüntetés, további erőt ad a munkájához. – Az utóbbi években egyre több völgységi fiatal csatlakozott ehhez a nagyszerű sporthoz, reményeim szerint ez a szám tovább növekszik a jövőben, ez az egyik legfőbb célom – tette hozzá Bányai Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!