Közélet

2010.10.03. 15:28

A népzene elkötelezett művelői mérettek meg

Mi mindent megtettünk azért, hogy az időjárást jobb kedvre derítsük, de a legszebb muzsikák ellenére is csak a borongós arcát mutatta – mondták humorosan a bonyhádi művelődési központ előtt próbáló ifjú zenészek tegnap.

TEOL/V.B.

Ők több száz társukkal együtt, a 14. Országos Népzenei Találkozóra érkeztek a völgységi fővárosba. Némi izgalom mindenki arcán látható volt, hiszen egy öttagú zsűri előtt kell bizonyítaniuk tudásukat a hétvégén. Ezért a színpadra lépés előtti utolsó pillanatokat is kihasználták az énekesek és a zenészek a felkészülésre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Borzavári Róza előadása (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Kiss Blanka a művelődési központ egyik csendes helyén játszott a hangszerén. A húszéves fővárosi lány kellemes emlékeiről mesélt, ugyanis már harmadik éve vesz részt e rangos zenei találkozón. Elmondása szerint ennek népszerűsége a családias légkörnek, és a népzene iránt elkötelezett versenyzőknek köszönhető. Ezt Juhász Józsa, az eseményt szervező Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója is megerősítette. Az idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés: a közel 225 versenyző 91 produkciót ad elő szombaton és vasárnap délelőtt. Énekesek, és zenekarok egyaránt.

A népzenei találkozó fellépői részesei voltak a Völgységi Szüretnek is, ugyanis a versenyműsoruk után a szabadtéri színpadon gondoskodtak a jó hangulatról. Mint azt Szomolányi Szabolcs, a szüreti program szervezője elmondta: a már megszokott események mellé az idén újdonságként a Kultúrák Határok Nélkül vetélkedő döntője is társult. A rendezvény a Völgységben élő nemzetiségek, népcsoportok népviseletét, szokásait és gasztronómiáját hivatott bemutatni. Szomolányi Szabolcs hozzátette, nem az eredmény a fontos.

Sokkal inkább az, hogy a térségben élő emberek megismerjék egymást. A kezdeményezés az ENSZ 2010-es felhívásához: a kultúra évéhez kapcsolódik. A program leglátványosabb része a szüreti felvonulás volt. A Solymár Imre városi könyvtártól induló több száz résztvevő népzene kíséretében érkezett meg a művelődési központhoz. A napot stílusosan táncház zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!