Közélet

2010.10.21. 19:49

A vállalkozók színvallásra kérték a város polgármesterét

Több mint két órán át állta a kérdések áradatát Hajdú János csütörtök este. A város harmadik ciklusát kezdő polgármesterét a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör hívta meg szokásos összejövetelére azzal a céllal, hogy új párbeszédet kezdjen a szervezet az önkormányzattal.

TEOL

Először dr. Hüse István elnöktől érkeztek a kérdések, majd a jelenlévő vállalkozóktól. Egy témakört veséztek ki, ez pedig a paksi vállalkozók lehetőség jutása volt az önkormányzati megrendelések terén. Az iparoskör elnöke azt firtatta, lehet-e érvényesíteni a pályáztatás során helyi érdekeket, s erre van-e gyakorlat Pakson.

Hajdú János elmondta, kétféle lehetőségük van, a közbeszerzés és a meghívásos pályázat. Előbbi nyílt, bárki pályázhat, utóbbinál a törvények és a jó ízlés határainak áthágása nélkül igyekszik a városvezetés lehetőséget biztosítani a helyieknek. Általában 3-5 vállalkozást hívnak meg, többségében helyieket, de a tisztességes versenyhelyzet fenntartása érdekében nem kizárólag paksiakat.

Természetesen az önkormányzatnak érdeke, hogy helyi cégek jussanak munkához. Akkor több iparűzési adót fizetnek, az alkalmazottaik miatt több lesz a személyi jövedelemadó-bevétel, és a foglalkoztatás javulása miatt csökkenhet a szociális kiadás. A közbeszerzéseknél 2009-ben a beruházások 15 százalékát, 2010-ben a 28 százalékát nyerték el helyi cégek.

A meghívásos pályázatok esetében ez az arány 75, illetve 68 százalékát volt. A városvezető azt is elmondta, előfordul, hogy nincs helybeli pályázó, vagy a meghívás ellenére nem ad ajánlatot. Hozzátette, mind a pályázat kiírása, mind a bírálat nyílt, szívesen látják ott az Iparoskör delegáltját „megfigyelőként”. Felmerült, hogy javítani kellene az egymás közötti információcserén. Erre mindkét fél nyitottnak mutatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!