Közélet

2010.10.29. 08:47

Adószámtan: itt megnézheti, ön jól jár-e 2011-ben

Jövőre akár több tízezer forinttal is emelkedhetnek a nettó fizetések az egykulcsos adózás bevezetésével.

TEOL

Fotós:

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Minél több a gyermek a családban, annál nagyobb kedvezmény érvényesíthető az éves adóbevallásnál, csak a „rendes” adófizetők járhatnak jól (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Egy háromgyerekes, havi bruttó kétszázezer forintot kereső családanya vagy családapa több mint 30 ezer forinttal magasabb nettó fizetést kaphat havonta, ha jövőre bevezetik az egykulcsos, 16 százalékos adórendszert, és érvényesítik az új családi kedvezményeket.
- Az előzetes tervekből kitűnik, hogy a magasabb havi jövedelmű, gyerekes családok járnak a legjobban - mondta dr. Bíró Zoltán adószakértő. A szakember hangsúlyozta, miután tervezetről van szó, a számok, arányok még sok mindenben változhatnak. Nem tisztázott többek között, hogy mi tartozik majd az adóalapba, illetve az adójóváírás mértéke is vitatott.

A családi kedvezményt az összevont adóalapból lehet majd levonni. A tervezet szerint a családi kedvezmény az eltartottak számától függ, egy és kettő gyermeknél 62 500 forint, három és több eltartottnál 206 250 forint. A kedvezményre azok jogosultak, akik jelenleg családi pótlékot kaphatnak. Fontos tudnivaló, hogy a családi kedvezmény egyszeresen érvényesíthető, ugyanakkor a mértéke a szülők között megosztható, amiről majd nyilatkozatot kell tenni a munkahely felé.

A terv szerint a magánszemélyeknek 2011-től valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk, tehát a külön adózó jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanértékesítésből származó bevétel) után is ekkora lesz az adókulcs a jelenlegi 20-25 százalékos helyett. A külön adózó jövedelmeket továbbra sem kell szuperbruttósítani, a nem pénzben történő juttatások kifizetőjének adóalapja ugyanakkor a juttatás értékének 1,19-szerese lesz. A javaslat szerint ez biztosítja, hogy ugyanazon nettó értékű juttatás a kifizetőnek ugyanannyiba kerüljön. A szuperbruttó a javaslat szerint a felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.
A 16 százalékos adókulcs külön adózásra való kiterjesztése is a magasabb jövedelműeknek kedvez.

Csak annak kedvező, aki „rendes” adófizető

Szakértők hangsúlyozzák, az új adózási rendszer bevezetése csak azokra lesz kedvező hatással, akik adót fizetnek, tehát rendszeres jövedelmük van. Ilyen módon kikerülnek az érintettek köréből a munkanélküliek (Tolna megyében közel 20 ezer munkaképes korút érint), illetve a különböző segélyből, járadékból élők. Ilyen szempontból az új rendszer ösztönözheti a munkavállalást, ugyanakkor a feketefoglalkoztatás felszámolására irányuló hatása vitatott. Tolna megyében 107 ezer és 238 ezer forint között mozognak a bruttó átlagkeresetek ágazatonként, ugyanakkor a fizikai munkás átlagbér a százezer forintot is alig éri el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!