Közélet

2010.10.15. 05:25

Az idén is ölt már a mustgáz

Az idén is ölt már a mustgáz, Dávodon, Bács-Kiskun megyében. Az országban évente 10-12 ember hal meg szüret idején a must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid miatt.

M. I.

Tolna megyében szerencsére az idén eddig emiatt még nem történt tragédia a pincékben, mondta Árvai Imre, a katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó alezredese.

Tavaly Dunaföldvár környékén riasztották őket és a segítség is még időben érkezett. Az esetek szinte kizárólag kis borospincékben fordulnak elő, ahol zártabb, szűkebb a hely a hordók körül.

A balesetek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. Mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, az érintettek nem észlelik a veszélyt. A megfelelő szellőzés kialakításával elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid.

A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel azok biztonsági berendezésekkel is fel vannak szerelve. A mentés akkor lehet eredményes, ha a tűzoltók negyedórán belül a helyszínre érkeznek.

A mustgáz ellenőrzésére a szakértők a rég bevált hagyományos módszert javasolják, vagyis  magunk előtt botra erősített gyertyával tanácsos lemenni a pincébe. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!