Közélet

2010.10.29. 07:13

Az ország legjobbjai között tartják őket számon

– A lelkesedésünk nem, csupán a hangunk kopott meg némileg az eltelt három évtizedben. Ugyanolyan vidámsággal és jó szívvel énekelünk ma, mint a kezdetekben – mondta humorosan Rónai Józsefné, a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület kórusának vezetője.

TEOL/Vizin Balázs

Fotós: Máté Réka

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bonyhádi német nemzetiségi kórus országosan is elismert (Fotó: Máté Réka)
[/caption]

Ez a töretlen lendület időközben sikerekhez vezetett: már az első megmérettetésükön 1982-ben, arany minősítést szereztek. Sőt, az elmúlt harminc évben többször is díjazta őket a szakmai zsűri ezzel a kitüntetéssel. 2001-ben a kórusok legmagasabb elismerésével, az Arany Rozmaring minősítéssel jutalmazták a bonyhádi csoportot. Ugyanebben az évben fesztiváldíjasok is lettek kategóriájukban. Mindezeknek köszönhetően meghívást kaptak 2002-ben a Német Kisebbségi Önkormányzatok napján tartott kulturális gálára Budapestre.

– Felemelő érzés volt a bonyhádi kórus tagjainak, hogy az ország legjobb csoportjaival léphettek fel. Ez maradandó élményt jelentett számunkra. Azonban nem csak a bonyhádi kórus, hanem Rónai Józsefné szakmai tevékenységét is elismerték az eltel három évtizedben: Kerner István-díjat, valamint az Ehrennadel in Gold (arany díszjelvény) kitüntetést is megkapta. Utóbbi a magyarországi németek legrangosabb díja. Ezt az országban elsőként Rittinger Antal, a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület elnöke kapta meg. Rónai Józsefné azt mondta, hogy az elszántság, a tiszta lélek és a kulturális értékek iránti tisztelet legalább annyira fontos, mint a jó énekhang.

A Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület megalakulása óta segíti a kórust, – tájékoztatott Rittinger Antal. Kezdetben 12 tagja volt a kórusnak, ma huszonöten vannak. Az egyesület legfőbb célja, akárcsak a kórusnak: a német nemzetiségi hagyományok ápolása, továbbadása, a népszokások megőrzése. Rittinger Antal elmondta, hogy a jubileum jó alapul szolgál a visszaemlékezésre, a szép emlékek felidézésére.

Az egyesület – így a kórus is – aktív szerepet vállalt Bonyhád testvérvárosi kapcsolatainak létrejöttében. Különösen a Wernauval és a Hocheimmal kötöttnél. Ezek gyümölcsözőnek bizonyultak, hiszen a kórus próbáinak is helyt adó Német Ház 1992-ben a Német Belügyminisztérium segítségével épült fel. Rittinger Antal kiemelte, hogy az eltelt harminc évben Spanyolországba, Olaszországba, Ausztriába, Erdélybe és Szlovákiába is eljutottak, ahol barátságokat kötöttek az ottani csoportokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!