Közélet

2010.10.24. 15:56

Az összefogás erős támasz

Több fejlesztés is megvalósult az elmúlt négy évben Bonyhádon. Kiemelkedik közülük a kórház felújítása, bővítése.

TEOL/Vizin Balázs

Azok akik néhány éve jártak utoljára Bonyhádon, több változást tapasztalhatnak a Völgység fővárosában. A település vezetése a lehetőségeihez mérten fejlesztette, csinosította a közterületeket, utakat, járdákat, intézményeket. Az egyik legjelentősebb beruházás az idén készült el. A Dél-Dunántúl egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménye lett a bonyhádi kórház, amely a Völgységben élő emberek összefogásából merített erőt. 2007-ben, amikor a kistérség lakói aláírásukkal tiltakoztak a kórház bezárása ellen, bebizonyították, hogy szükségük van az intézményre, ezért a helyi önkormányzat sem hátrált meg a közel 1,2 milliárdos beruházás elől. Kezdetben ugyanis 80, majd a növekvő költségek miatt 380 millió forintos önerőt kellett társítania a városnak a fejlesztéshez.

A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egy szomszédjában álló korábbi üzemcsarnok átépítésével egy új sportlétesítménnyel gazdagodott. Rekordidő alatt készült el az ország második legnagyobb fedettpályás atlétikai csarnoka. A külső rekortánpályákkal együtt alkalmas lesz arra, hogy az év 12 hónapján keresztül európai szintű felkészülési helyszínt biztosítson a 12-18 éves korosztálynak. Az atlétikai csarnokot ez év április 26-tól használhatják a sportolni vágyók.

A város egyes gyalogátkelőit is átalakították. Erre azért volt szükség, hogy az autósok lassabban közelítsék meg a zebrákat, növelve a gyalogosok biztonságát. A Perczel utcában hármat alakítottak át: a templomnál, az óvodánál és a szakmunkásképző iskolánál. A Bacsó Béla utcában egyet építettek. Kiemelt gyalogátkelő készült a Szent Imre utca elején, és annak végén. Erre mintegy 7 millió forintot fordított az önkormányzat saját forrásból, mivel semmilyen pályázati lehetőséget nem találtak.

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a parkolóhelyek száma is a városban, az elmúlt hat évben mintegy 228 épült. A beruházások szükségszerűek voltak, különösen a nagyobb lakóépületeknél. Ugyanis ezek döntő többsége parkírozók nélkül épült a 80-as években. Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten fejlesztette az érintett területeket, amelyet a gépjárművek egyre növekvő száma is indokolt.

Az úthálózat minősége is jelentős fejlesztésen ment át az elmúlt években. Legutóbb, október hatodikán a Gagarin utca új aszfaltburkolatát adták át, amely több száz ember közlekedését teszi könnyebbé. Mindezek mellett a munkahelyteremtésre és a helyi vállalkozások ösztönzésére is nagy hangsúlyt fektetett a város. Az elmúlt négy évben közel 150 új álláshely jött létre a helyi önkormányzat munkahelyteremtő pályázatának köszönhetően.

Sikeres éveken van túl a BONI

A Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény (BONI) 2008. július 1-jén jött létre a pályázati lehetőségek kedvezőbb kihasználása, a költséghatékonyabb működés és a szakmai munka összehangolása érdekében. A BONI négy intézményegységből áll, ezek a bölcsőde-óvodai, az általános iskolai, valamint az egységes iskolai és alapfokú művészetoktatási. Steiner Krisztián pozitívumként értékelte a több mint 100 millió forintos pályázati forrás elnyerését és a szakos ellátottság javulását. Az elmúlt két évben bevezették a mindennapos testnevelést, elindult a gimnáziumi képzés és a grafika tanszak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!