Közélet

2010.10.27. 05:10

Csak három ilyen van Magyarországon

Játszóteret építettek, székely és német kaput, faragott padot állítottak fel, illetve rétkővel burkolt sétányokat alakított ki az önkormányzat pályázati pénzből.

Hunyadi I.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán 11,6 millió forintot nyert az önkormányzat. A Hársfa és a Kossuth utcában egy-egy játszóteret építettek, a Táncsics utcában lévő közparkban székely és német kaput és hét faragott padot állítottak fel.

Ugyanakkor térkővel burkolt sétányokat alakítottak ki. Az ünnepélyes átadást nemrégiben tartották a német testvértelepülés, Dautphetal küldöttségének részvételével.

Dr. Ferencz Márton cikói és Bernd Schmidt Dautphetal-ipolgármester egyaránt kiemelte, hogy a székely és német kapu a két népcsoportnak a békés egymás melletti élését szimbolizálja. A székely és német kapukat Erb József bonyhádi katolikus plébános szentelte fel. Az ünnepségen közreműködtek Antal Cintia és Ötves Bianka általános iskolások és Sohonyai Jánosné verssel – a diákok két nyelven szavaltak – és helyi székely és német kórus.

A játszóterek játékainak, a székely és a sváb kapu míves elkészítését Törő György népi fafaragó mester, Töttősi Attila és Merfelsz László végezte.

Törő György elmondta, javarészt tölgyet és fenyőt használtak. A székely kapunál ötvöződött az ács és asztalos munka, a díszítésnél pedig jelen van a fafaragás magas iskolája, amit a székely emberek használtak, használnak: domború, áttört, galambdúcos faragások láthatók, míg az indák és a babérlevél összefonódása az együvé tartozást jelentik. Ilyen székely kapuból mindössze három készült Magyarországon.

A hét pad a hét magyar vezért korona alakban ábrázolja, s a támlájukra a cikói címerből ragadták ki a búzát és az Ótemplomot. A német kapunál a rozmaringos minták dominálnak, mivel ez a német nemzetiség szimbóluma. A játszóterek játékainál arra ügyeltek, hogy egységesen kapcsolódjanak a többi fakészítményhez, mondta Törő György. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!