Közélet

2010.10.21. 07:12

Csak idő kérdése és kitör a járvány

A szakemberek előrejelzése szerint a 2010/2011-es influenza szezonban számítani kell a H1N1 vírus jelenlétére is. Az idei védőoltások kombináltan tartalmazzák az újinfluenza és a szezonális influenza elleni szérumot.

Venter Marianna

Az Egészségügyi Világszervezet augusztusban bejelentette, hogy a H1N1 világjárványt követő időszakban léptünk. A járványveszély ugyanakkor most jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. A 2009-es világjárványt okozó vírus azonban jelen van és a viselkedése ebben az átmeneti időszakban kiszámíthatatlan.

– A H1N1 vírus bebizonyította, hogy képes gyorsan terjedni, és súlyos megbetegedéseket okozni nemcsak a kockázati csoportokban, hanem az egyébként fiatal, egészséges felnőttekben és gyermekekben is.

A 2010/2011-es szezonra történő felkészülés során tehát számítani kell arra, hogy a H1N1 vírus jelenléte meghatározó lesz, és továbbra is a fiatal korosztályt érinti majd leginkább.

Egyéb szezonális influenzavírusok (H3N2, B) jelenlétére is számítunk, amelyek leginkább a kockázati csoportba tartozók – idősek, krónikus betegek – számára jelenthetnek veszélyt – tudtuk meg Schäffer Károly regionális tisztifőorvostól.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás várhatóan novembertől lesz elérhető a háziorvosoknál. Képünk archív felvétel Fotó: G. K.
[/caption]
Tavaly két oltást javasolt az ÁNTSZ: az egyik a szezonális influenza ellen védett, a másik a világjárványt okozó H1N1 ellen. Erre azért volt szükség, mert a H1N1 azt követően terjedt el a világban, hogy a szezonális influenzaoltás gyártása befejeződött. Az idén valamennyi influenza elleni oltóanyag – beleértve a szezonális influenza elleni háromkomponensű vakcinát – tartalmazza a 2009-es H1N1 vírust is.

Ahogy az már évek óta megszokott, többféle oltóanyagot is biztosítanak térítésmentesen a célcsoportok számára. 2010-ben a várandós nőknek ajánlják minél előbb az influenzaoltást. A terhesség során bekövetkező élettani változások miatt ugyanis ők fokozottan veszélyeztetettek a súlyos lefolyású influenzára.

Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is kereskedelmi forgalomba kerülnek majd a különböző hazai és külföldi oltóanyagok, amelyek tartalmazzák a 2009-ben világjárványt okozó vírustörzset is. Ezek az oltóanyagok vényre kaphatók a gyógyszertárakban 1000-2000 forint közötti ajánlott fogyasztói áron.

A háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás várhatóan novembertől lesz elérhető a háziorvosoknál. Az egykomponensű H1N1 elleni oltóanyag jelenleg is rendelkezésre áll, folyamatosan elérhető az ország minden területén.

Influenza járvány minden évben kitör, csak kiterjedése és súlyossága más évről évre. A vírus aktivitását folyamatosan figyelik az egész szezon alatt. A legtöbb országban, így Magyarországon is, háziorvosi figyelőszolgálat működik, amely jelenti, ha influenza-szerű eseteket észlelnek. Az influenza figyelőszolgálat két héttel ezelőtt megkezdte működését az országban.

Szezonbetegség, jellegzetes tünetekkel

Az influenza és a tél szezonbetegsége, a meghűlés között jól elhatárolható a különbség. Influenzánál a tünetek hirtelen jelennek meg és néhány óra alatt kialakulnak, míg a meghűlés tünetei fokozatosan fejlődnek ki. Influenza esetén a torokfájás rendkívül erős, megfázáskor inkább csak kapar a torkunk. Az influenza magas, akár 40 fokos lázzal, erős fejfájással, testi, különösen ízületi fájdalommal, köhögéssel jár. Meghűléskor enyhe hőemelkedés, szintén enyhe, nem törvényszerűen bekövetkező fejfájás, lábfájás, ugyanakkor erős nátha, orrdugulás, valóságos tüsszögő-rohamok jelentkeznek.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!