Közélet

2010.10.04. 05:57

Heten akartak bejutni a kéttagú testületbe a minifaluban

Kíváncsiak voltunk. Mármint arra, hogy többen járultak-e urnához Tolnanémediben, most hogy kilenc polgármester-jelölt közül kellett választani, hogy Szárazdon mit szóltak hozzá, hogy csak egyetlen név állt a szavazólapon, vagy hogy Tolna megye legkisebb településén mennyire voltak aktívak a szavazók.

TEOL/Hanol Erzsébet

A szavazatszámláló bizottság elnöke állta útját az egyik választópolgárnak Tolnanémediben. Na nem azért, mert erőszakkal akarta őt rávenni a voksolásra, hanem azért, mert a kissé zavartan viselkedő férfi a fülke és a kijárat közti úton elfelejtette az urnába dobni a szavazólapokat tartalmazó borítékot.

A településen egyébként nem volt könnyű dolga a választóknak, hiszen kilenc polgármester-jelölt közül kellett dönteniük, ami országos csúcsnak számít az idei önkormányzati választásokon. Ráadásul a képviselői székekre is jelentős volt a túl jelentkezés. A hat helyért tizennyolcan szálltak harcba. A hosszú listák okoztak is némi fennakadást, de egymás segítségére voltak a választópolgárok a névsor bogarászásában. Természetesen nem a választás titkosságán esett csorba, csupán arról van szó, hogy igény esetén kölcsönadták egymásnak a szemüveget a szavazófülkébe vonulók.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hajdics Antalné, Irénke néni Tolnanémediben adta le a szavazatát. A saját szemüvegére pedig nagy szüksége volt, hosszú listát kellett végig néznie (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Ugyanakkor az aktivitás miatt is kisebb sorok alakultak ki, már urnanyitáskor nyolc-kilenc szavazó várt bebocsátásra, és a fiatalok részéről is nagy volt az érdeklődés. De vélhetően nemcsak az nyomott a latban, hogy Ágota Józsefné, bizottság elnöke emléklap híján cukorkával várta az első szavazókat. Ott jártunkkor, délután öt óra körül egyébként már a polgárok jó része leadta a voksát. A 955 szavazásra jogosultból nagyjából ötszázan. A település vezetésre pályázók közül pedig csupán egyetlen jelölt váratott még magára.

Szárazdon ezzel ellentétben már délelőtt felkereste valamennyi polgármester-jelölt a szavazókört. Bár ha hozzátesszük, hogy csupán egyetlen személyről van szó, megállapíthatjuk, hogy ez is nem is olyan nagy teljesítmény. A falu lakóinak viszont egyáltalán nem vette kedvét, hogy a verseny már előre lefutott, és a korábbi évekhez hasonló aktivitással járultak az urnához. De az is igaz, hogy a képviselő-testület ügyében több volt az izgalom. A négy kiadó helyre tizenegyen álltak sorba, így egyáltalán nem volt tét nélküli a tegnapi nap.

Arányait tekintve Tolna megye legalacsonyabb lélekszámú településén, Murgán is hasonló volt a helyzet, hiszen az új ciklusban mindössze két tagú testületbe heten szerettek volna bejutni. Szót érdemlő, tény az is az apró falu esetében, hogy a négy évvel ezelőttihez képest több polgár adhatta le a szavazatát, 73-ról 74-re emelkedett a választásra jogosultak száma. Sőt tegyük hozzá, hogy Murga egyetlen elsőszavazója rögvest a szavazatszámláló bizottság delegáltja is volt, aki két roham között arra is szakított időt, hogy az aktuális kötelező olvasmányt bújja.

A szavazókörben egyébként az volt az általános vélekedés, hogy miután délelőtt a szavazópolgárok egyik fele leadta a voksát, délután érkezik a jogosultak másik része. Kisebb vita tárgyát pedig csupán az jelentette, hogy a bizottság melyik tagja legyen a település utolsó szavazója. A falugondnok ezzel ellentétben nyílván az első szeretett volna lenni, mert reggel 6 óra 2 perckor már kérte a szavazólapokat. Persze előbb a személyi igazolvány felmutatására volt szükség, hiszen – ahogy ott jártunkkor mi is megtapasztaltuk – a bizottság tagjai bizony szigorúan ragaszkodtak a szabályokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!