Közélet

2010.10.26. 08:59

Hogyan adhatnak jogosítványt egy pszichiátriai betegnek?

Csak nagyritkán fordulhat elő, hogy vezetésre egészségügyi szemportból alkalmatlan ember jogosítványhoz jut. További szigorítások várhatók.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Fotós: Lénárt Márton

Fotós: Lénárt Márton

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Előfordulhat, hogy vezetésre alkalmatlan pszichiátriai beteg is jogosítványhoz juthat, mert a rendszer nem zár tökéletesen (képünk illusztráció)
[/caption]

Előrántotta a gázpisztolyát, és rálőtt a másik autósra a múlt héten Budapesten egy 42 éves férfi, mert összeszólalkoztak a dugóban. Nemrégiben pedig egy megyei jogerős ítélet kapcsán elevenítettük fel, amikor Dombóváron egy részeg férfi leütötte áldozatát, majd beült az autójába, és elhagyta a helyszínt. Mint kiderült, a tettes már hosszabb ideje pszichiátriai kezelés alatt állt. Azt kérdezték olvasóink, hogyan kaphat pszichiátriai beteg jogosítványt.

– Az egészségügyi alkalmasság természetesen szükséges a jogosítvány megszerzéséhez, amelyet időről időre meg is kell újítani – mondta el kérdésünkre Magyar Lajos, a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság állandó tagja, a TIR-SULI autósiskola tulajdonosa. Munkája során nem találkozott olyan tanulóval, akin látszott volna, hogy pszichiátriai beteg.

Az viszont előfordul, hogy egy-egy tanfolyamra jelentkezőnek nem megfelelő a mozgáskoordinációja, vagy éppen a gondolkodásmódja miatt nem tökéletesen alkalmas arra, hogy részt vegyen a közúti közlekedésben. Pályaalkalmassági vizsgálaton csak a hivatásos gépkocsivezetőknek kötelező részt venni. Nem hivatásost is el lehet küldeni, de csak abban az esetben, ha megbukott a gyakorlati vizsgán.

Azt éppen az esetek csekély száma miatt nem tartja indokoltnak a szakember, hogy minden úrvezető esetében legyen kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Szerinte inkább az egészségügyi alkalmasságot igazoló háziorvosoknak kellene odafigyelniük arra, hogy korlátozzák a vezetést, ha ez indokolt. Jogszabályi lehetőség van például arra, hogy a vezető csak a városban, vagy csak a munkahelyére meg vissza vezethessen, ha valamilyen okból a tartós terhelésre nem alkalmas. Véleménye szerint azért előfordulhat, hogy vezetésre alkalmatlan pszichiátriai beteg is jogosítványhoz jusson, mert a rendszer nem zár tökéletesen.

Az elméleti lehetőséget nem zárta ki dr. Schranz Róbert háziorvos, ugyanis ha egy ilyen beteg a kórházban kezdi, s aztán nem megy el a háziorvosához, úgy pszichiátriai betegségéről a háziorvosa nem szerez tudomást. Ha a betegség ismert, akkor a vezetői alkalmasságról vizsgálat alapján szakorvos dönt, és kortól függetlenül elrendelhető az egészségügyi alkalmasság gyakoribb vizsgálata. Ezen betegek állapota is változhat, s az sem mindegy, hogy kezelik őket, vagy sem. A háziorvos más betegségek esetén is kérhet szakorvosi vizsgálatot annak eldöntéshez, hogy valaki alkalmas-e arra, hogy részt vegyen a közúti közlekedésben. Már van elfogadott jogszabály a szigorításra – csak hatálybalépését kitolták –, amely kiterjeszti azon betegségek körét, amelyek esetén csak szakorvosi vizsgálat alapján lehet autót vezetni.

– Arról már kevesebb szó esik, hogy a betegeknek is van együttműködési kötelezettségük – mondta dr. Schranz Róbert. – Nem csak a betegségeikről kell tájékoztatást adniuk, ha jogosítványt akarnak szerezni, vagy annak érvényességét meghosszabbítani, hanem az esetleges változásokról is. Nem beszélve arról, ha a beteg nem szedi a gyógyszert, vagy éppen ráiszik az orvosságokra. Egészségesek is megteszik, hogy ittasan, vagy kábítószer hatása alatt vezetnek, pedig ez nemcsak tilos, hanem a törvény még bünteti is – tette hozzá dr. Schranz Róbert.

Hány évente kötelező az orvosi vizsgálat?

Az úrvezetőknek negyven éves kor alatt tízévente, negyven és hatvan éves kor között öt évenként kell igazolniuk, hogy alkalmasak a vezetésre. Hatvan és hetven éves kor között ez az idő már csak három, hetven felett pedig két év. A gépkocsit vezető köteles az időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelenni. Ha ezt nem teszi meg, vagy nem állapítják meg az alkalmasságát, nem kaphat új jogosítványt. A hivatásos gépkocsivezetőknek gyakrabban kell az időszakos orvosi vizsgálaton részt venniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!