Közélet

2010.10.09. 20:56

Így fűzhető szorosra a szülő és a gyermek viszonya - fotó!

A babahordozás mellett elkötelezett védőnők és édesanyák rendeztek a paksi Pákolitz István Könyvtárban összejövetelt a babahordozó világhét alkalmából.

Vida T.

A kezdeményező, Peti Orsolya édesanyaként ismerte meg a módszert, amely szerves része a kötődő nevelésnek. Területi védőnőként igyekszik népszerűsíteni a kötődő nevelést, ami a tévhitekkel ellentétben nem jelenti azt, hogy elkényeztetik a gyermekeket.

Az anyaméhben töltött kilenc hónap után a kisbaba alapvető igénye a szoros testi kontaktus, húzta alá a védőnő. A testközelség nemcsak a csecsemő, hanem a felnőttek számára is örömet okoz, a szülő, nagyszülő is jó kedvű lesz, ha karjába veszi a gyermeket.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Nyikosné Gondos Mónika segített a hordozókendők használatában Fotó: V. T.
[/caption]
Az, hogy megfelelő eszközökkel – kendővel, csatos hordozóval – a testükre kötik a babát, megkönnyíti a hétköznapi tennivalók elvégzését, a közlekedést, kirándulást. A 7 kilogrammnál kisebb gyerekeket elöl, a nagyobbakat háton kell hordozni, és csak ortopédiai szempontból megfelelő eszközt szabad használni, húzta alá Peti Orsolya, aki szerint a hordozás és kötődő nevelés ősbizalmat ad a gyerekeknek.

Azok a babák, akiket hordoznak, békések, nyugodtak, nem nehéz a szülőtől való elválásuk, és könnyen szoknak be a közösségekbe is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!