Közélet

2010.10.05. 08:12

Két polgármester ellen is büntetőeljárás folyik

Tolna megyében a polgármesterek több mint kétharmada folytathatja a megkezdett munkát a választók bizalmából. A megyeszékhelyen minden egyéni körzetben a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek.

Munkatársainktól

Tolna megyében is megállapították a helyi választási bizottságok az önkormányzati választás végeredményét. Ez azonban még nem jogerős, ugyanis két nap van arra, hogy bárki kifogást emeljen, ha törvényteleséget észlelt, s a döntés ellen még fellebbezni is lehet. Valamennyi testületnek 15 napon belül kell megalakulnia, időt hagyva a választási kifogások elbírálási határidőire.

A megyében egyedül Grábócon lett eredménytelen a polgármester választás, mert két jelölt azonos számú szavazatot kapott, így ott időközi referendumot kell tartani.

Mint dr. Bartos Georgina megyei főjegyző elmondta, ennek időpontjáról a helyi választási bizottságnak harminc napon belül kell döntenie, s három hónapon belülre kell kitűznie. Az időközi választás nem folytatása a jelenleginek, minden elölről kezdődik. Mivel nem választottak újat, a korábbi polgármester hivatalban marad, és ő irányítja az új képviselő-testület munkáját. 

Speciális helyzet, hogy - mint azt megírtuk - két új polgármester - a dombóvári Szabó Loránd és a mőcsényi Krachun Elemér - ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Kérdésünkre a főjegyző elmondta, hogy a polgármesteri tisztség megszűnésének egyik lehetséges oka, ha a polgármester elveszíti választójogát. Ez akkor következik be, ha jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélik, vagy ha a bíróság eltilttja a közügyek gyakorlásától.

Sióagárdon két jelölt - Háry János Fidesz-KDNP (227) és dr. Say István független (226) - között egyetlen szavazat döntött, információink szerint a vesztes fél a szavazatok újraszámlálást kéri. Ez akkor lehetséges, ha törvénysértés történt, és matematikai esélye van annak, hogy az eredmény megváltozhat.

Szekszárdon a választás lezártával 28 632-en szerepeltek a a választási névjegyzéken. Közülük 11 395-en, vagyis az arra jogosultak 39,8 százaléka ment el szavazni. A leadott szavazatok 98,67 százaléka érvényes is volt. Horváth István (Fidesz-KDNP) 5683 szavazattal, 50,54 százalékos szavazataránnyal lett ismét a megyeszékhely polgármestere.

Dr. Harangozó Tamás (MSZP) 3399 szavazatot kapott, ami 30,23 százaléknak felel meg. A harmadik jelölt Andorka Gábor (Jobbik - Szekszárdi Védegylet) a szavaztok 19,23 százalékát szerezte meg, 2162 voksot kapott.

Mind a 10 egyéni választási körzetben a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek, a legtöbb szavazatot – ami persze függhet az adott körzet választópolgárainak a számától és a részvétel arányától is – Tóth Gyula kapta, 681-en szavaztak rá.

A legszorosabb verseny Kővári László (Fidesz-KDNP) és a Tóthi János (MSZP) között volt, előbbi 539, utóbbi 525 szavazatot kapott. A kompenzációs lista négy helyéből kettőt az MSZP, egyet-egyet a Jobbik és az LMP szerzett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!