Közélet

2010.10.07. 10:01

Mákjuk van a falusiaknak

Lezárult a településeken a Sorsfordító–Sorsformáló program képzési része. A két falu idén csatlakozott a projekthez, amellyel tíz-tíz helybélinek tudnak megélhetést biztosítani a földeken.

TEOL/T.R.

A növénytermesztéshez szükséges tudást ezerórás képzésen szerezték meg a résztvevők, ezt követően tettek sikeres vizsgát mindannyian a múlt héten. Az első 200 óra során az elméleti tudást sajátították el, majd a következő 800 óra alatt a gyakorlatba helyezték át a tanultakat. Szili Lajosné, Döbrököz polgármestere kérdésünkre elmondta, az önkormányzat foglalkoztatja mind a tíz résztvevőt egészen 2012. január 31-ig.

– A minimálbérnek megfelelő összeget kapják fizetésként a nyolc órás munkáért, amelyre a munkaügyi tárca nyújt száz százalékos anyagi támogatást az önkormányzatnak. Továbbra is szabadföldi és fóliás növényeket termesztenek a dolgozóink, Kovács Zsolt, a korábbi gyakorlati oktatójuk vezetésével. Mindamellett hétezer tő évelő mákpalántát is elültettek már a munkásaink – húzta alá a polgármester.

Dobos Károlyné, Gyulaj polgármestere elmondta, náluk az önkormányzat a tíz résztvevőből kilencet foglalkoztat tovább októbertől, egyet pedig a gyógynövénytermesztő vállalkozó, Bocz János, akinél a gyakorlatuk egy részét töltötték. – Jelenleg munkásaink a zöldségeket takarítják be, a termést az iskolánk konyháján hasznosítjuk. Amellett a paprikát is szüretelik, mintegy kétszáz füzérre valót már föl is fűztek. A Gyógynövény Kutató Intézettől kaptunk 17 500 tő évelő mákpalántát, amit már el is ültettek dolgozónk – mondta Dobos Károlyné. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!