Közélet

2010.10.16. 08:54

Nem múlik a köhögés? Tüdőrák is állhat a háttérben!

Az őszi-téli időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbb ember nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordul orvoshoz. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.

TEOL/F.Kovács Éva

Fotós:

Fotós:

Sokan köhögnek, de nem mennek orvoshoz, a tünetek enyhítésében a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyteák segítségére hagyatkoznak. Pedig nem biztos, hogy ezt kellene tenniük.
- Sokféle betegség állhat a köhögés hátterében az egyszerű megfázástól az asztmán át a tüdőrákig. Orvoshoz akkor célszerű fordulni, ha a panaszok 2-3 hét alatt nem javulnak, magyarázza dr. Gagyi Emma, a szekszárdi tüdőgondozó főorvosa.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szőke Rózsa asszisztens Novák Attila légzésfunkció vizsgálatát végzi a szekszárdi tüdőgondozóban (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Az alsó légúti eredetű köhögések okai közül leggyakoribb a banális „megfázás”, a légcső- hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik. Tüneti vagy szükség esetén célzott kezeléssel gyorsan gyógyítható, mondja a főorvos.

Tüdőgyulladásra utal, ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár. Ilyen esetben a fizikális vizsgálaton kívül mindenképpen szükséges mellkas röntgen vizsgálat végzése is. A tüdőgyulladás antibiotikum kezelést, ágynyugalmat igénylő betegség. Idősebb, vagy egyéb társbetegségekkel rendelkezőknél kórházi kezelés is gyakran indokolt. 

A másik, sok embert érintő, visszatérő, rohamszerűen jelentkező ingerköhögést okozó betegségcsoport az asztma, aminek gyakorisága évről évre nő hazánkban. Megkülönböztetünk allergiás és nem allergiás eredetű asztmát, bár a tünetek és a kezelés lényegében azonosak, mondta dr. Gagyi Emma. A légúti allergiás betegségek (szénanátha) előfordulása hazánkban a népességben közel 25 százalékos, és ezen betegek mintegy 30 százaléka asztmás is, vagy élete során azzá válik.

Allergiás asztmára utal, ha a köhögés szénanáthához társulóan, vagy anélkül, mindig az év azonos szakában jelentkezik, nehézlégzéssel társul, ami főleg éjszaka, hajnalban, vagy fizikai terhelésre lép fel. Nem pollen allergiásoknál ez évszaktól függetlenül, vagy folyamatosan is fennállhat. Célzott fizikális és légzésfunkciós vizsgálattal már enyhe stádiumban is kimutathatóak a betegség jelei, a kislégutak szűkülete.

Még az előzőnél is több embert érintő, köhögést okozó betegségcsoport a COPD. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gyűjtőfogalom, ami magában foglalja a krónikus hörghurutot, tüdőtágulást, asztmatikus hörghurutot és ezek kombinációit. Az elmúlt évek megfigyelései alapján a betegség előfordulásának gyakorisága folyamatosan nő és az elváltozás miatt bekövetkező halálozások száma is rohamosan emelkedik. Az előrejelzések szerint egy-két évtizeden belül a nyugati típusú civilizációkban a vezető halálokká válik.

Szűréssel idejében felismerhető a tüdődaganat!

Hazánkban a daganatos halálozást a tüdőrák vezeti, sajnos világelsők vagyunk. A legfőbb hajlamosító tényező a dohányzás, ennek „köszönhető", hogy a nők lassan utolérik a férfiakat. A betegség lappangva, tünetszegényen alakul ki, attól is függően, hogy a kiindulása nagyobb hörgőn belül, vagy kívül - perifériás területen - található. Hamarabb okoz köhögést, nehézlégzést, időnként vérköpést a nagyobb hörgőből kiinduló daganat. A tünetszegényen, sokszor hónapokig csak köhögéssel járó esetek, sajnos gyakran már előrehaladott stádiumban kerülnek felfedezésre, ami a gyógyíthatóság esélyeit nagyon rontja.

Leggyakoribb kiváltója a dohányzás. Szerepet játszanak még genetikai tényezők, környezeti - munkahely, nagyvárosi-ipari környezet - tényezők is. Fő tünete az évről évre erősödő sokszor váladékkal járó köhögés, fokozódó terhelési nehézlégzés, légúti fertőzésekre való fokozódó hajlam. A diagnózis alapja itt is a légzésfunkciós vizsgálat. Hazánkban rengeteg kampányszerű szűrővizsgálatot szerveznek a COPD felismerésére. A dohányosoknak mindenképpen ajánlatos elmenni, de a panaszos nemdohányzóknak is, mert ugyan kisebb gyakorisággal, de őket is érinti a betegség.

A gyomorsav is okozhat köhögést

A köhögés lehet reflux betegség - gyomorsav eredetű nyelőcsőgyulladás - következménye is. A betegség tünetei sokfélék lehetnek, és gyakran más betegségre is utalhatnak. Például a reflux gyakran okoz szívinfarktusra, vagy koszorúér betegségre utaló erős mellkasi fájdalmat, köhögési rohamokat, állandó torokköszörülést, rekedtséget. A betegség gyógyításában a gyomorsav mennyiségének visszaszorítása a cél, mondta dr. Garamszegi Mária főorvos, a szekszárdi kórház gasztroenterológiai osztályvezetője. Ma a leggyakoribb terápia a 24 órán át ható, gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek használata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!