Közélet

2010.10.23. 12:55

Nem úszna el az árral a város

A bátaszéki tanuszoda is szerepel az ún. PPP-konstrukcióban készült beruházások között, amelyeket felülvizsgál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A cél a takarékosabb gazdálkodás, az önkormányzatok anyagi tehermentesítése.

Steinbach Zsolt

Tavaly 57,7 millió, idén 62,4 millió forint. Ennyi volt a bátaszéki önkormányzat „törlesztőrészlete” a 2008 nyarán átadott helyi tanuszoda után. Az eredeti szerződés szerint a tizenöt éves futamidő 2021-ben jár le, akkor az inflációt figyelembe véve nagyjából 80 millió forintot kell majd fizetnie a városnak – tudtuk meg dr. Bozsolik Róberttől, Bátaszék címzetes főjegyzőjétől.

A bátaszéki tanuszoda ún. PPP (public-private partnership, azaz a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló) konstrukcióban készült. Konkrétan: a szekszárdi Alisca Bau Kft. saját erőből építette meg a létesítményt, amelyet a cég üzemeltet 15 évig. Az építés, valamint az üzemeltetés költségeit az önkormányzat, illetve az állam fele-fele arányban, 15 éven át részletekben fizeti meg a vállalkozásnak. Másfél évtized után pedig a tanuszoda az önkormányzat tulajdonába kerül.

Az uszoda megépítését a jelentős költségek miatt sokáig fontolgatta a képviselő-testület. Dr. Bozsolik Róbert most elmondta: a város éves költségvetése másfél milliárd forint körül mozog, a létesítmény után fizetendő tétel úgymond nem rázza meg a várost. A testület annak idején ezen költségek tudatában vállalta a beruházás elindítását.

Bár az első PPP-s beruházás még az első Orbán-kormányhoz fűződik, az ország új vezetése tarthatatlannak látja a PPP-rendszert, amelynek felfüggesztését, illetve felülvizsgálatát nemrég jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kistérség óvodásai, iskolásai, civil szervezetei ingyenesen használhatják a bátaszéki tanmedencét és az úszómedencét (illusztráció)
[/caption]A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a TEOL.hu-t többek között arról tájékoztatta, hogy a tárca a bátaszéki önkormányzattal is felvette már a kapcsolatot. A felülvizsgálat a sportlétesítmények esetében elsősorban a valós teljesítésekre, a feladatellátás minőségére és a kapacitások kihasználtságára terjed ki.

Hogy konkrétan a bátaszéki beruházással kapcsolatban mit állapítottak meg, arról nem kaptunk információt.

Arra a kérdésünkre, hogy mi várható a PPP-s konstrukcióban létrejött sportlétesítmény-beruházásokkal kapcsolatban, a tárcánál közölték: a cél, hogy a települések anyagi tehermentesítése érdekében a létesítmények önkormányzati tulajdonba és üzemeltetésbe kerüljenek.

Ennek módja az, hogy az állam megváltja a jelenleg fizetendő szolgáltatási díj beruházásra eső részét, azaz kivásárolja a beruházást. Ezután pedig az önkormányzatok a szolgáltatási díj fix összegű üzemeltetési része helyett a tényleges kihasználtság alapján felmerülő költségeket fizetik. A beruházás kiváltása, az üzemeltetés átvállalása takarékosabb, ésszerűbb gazdálkodást eredményezhet – tájékoztatott a minisztérium.

Ingyenesen használhatják a kistérségi tanuszodát

A mintegy 450 millió forintból felépített bátaszéki közcélú tanuszoda kistérségi feladatokat lát el. A Szekszárd környéki települések oktatási intézményei, civil szervezetei ingyenesen vehetik igénybe. A nem szervezett formában érkező úszni vágyók pedig igen kedvező áron használhatják. Szekeres Tibor, az üzemeltetést végző Alisca Bau Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, uszodavezető elmondta, hogy az üzemeltetési szerződés alapján a létesítmény heti 77 órában fogadja a vendégeket, lehetőség szerint ezt az időt teljes mértékben kitöltik.

A tanuszodában egy 12,5x6 méteres tanmedence és egy 12x25 méteres, négy sávos úszómedence áll rendelkezésre. Az ügyvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy az uszoda működtetését a szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik és példaértékűnek tartják.

 

 

A tanuszodában egy 12,5x6 méteres tanmedence és egy 12x25 méteres, négy sávos úszómedence áll rendelkezésre. Az ügyvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy az uszoda működtetését a szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik és példaértékűnek tartják. A kistérség óvodásai, iskolásai, civil szervezetei ingyenesen használhatják a bátaszéki tanmedencét és az úszómedencét (illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!