Közélet

2010.10.17. 15:17

Siklók, egerek, patkányok között élnek a romos házban

Szeretne Sallai Károlyné egy másik házat, mert ez vizesedik, repedezik, nincs vezetékes víz, csatorna, gáz, főzni is csak fával tudnak. A döbröközi önkormányzat azonban már ezt is csereingatlanként adta az asszonynak; még egyet nem szívesen adnának.

TEOL/Wessely Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sallai Károlyné (balról), fia Béla és lánya Eszter, az erősen elhanyagolt, komfort nélküli döbröközi ház egyik szobájában (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Egy eléggé lepusztult házban él Döbrököz szélén Sallai Károlyné és két fogyatékos gyereke. A falak nedvesek, repedeznek, a pincében áll a víz. Az elektromos vezetékek beáztak, a villanyt nem tudják használni, a hűtőládájukban minden megromlott. Vezetékes vizük nincs, az udvaron lévő kút vize emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Kannákban hordják a vizet körülbelül háromszáz méterről. Gáz- és szennyvízvezeték nincs a falunak ezen a részén, az Öreghegyen,, ahol a szerencsétlen család lakik, és az út minősége is hagy bőven kívánni valót maga után. Amolyan burkolt is meg nem is út. A közvilágítás foghíjas, gyakoriak a betörések. A szegényeket meglopják a még szegényebbek.

Az asszony 55 éves, és 27 ezer forint járadékot kap. Lánya, Eszter 38 éves, és 26 ezer forint rokkant nyugdíjban részesül, mivel hallássérült. Egy évig volt férjnél, de durva ember vette el. Egyszer lelökte a lépcsőn, akkor ment tönkre a füle. Sallainé másik gyereke, Béla 35 éves, értelmi fogyatékos. Neki 33 ezer forintot hoz havonta a postás.

Fizikai munka végzésére alkalmas személy nincs a családban. Ezért az udvar és a lakás is elhanyagolt, rendetlen, rendezetlen. Bár némi gallyazásra rákényszerülnek, mert tüzelőre sincs pénzük. A tél közeledtével fát szoktak gyűjtögetni a közeli erdőkből. A főzéshez is kell fa, mert nincs elektromos vagy gáztűzhelyük. Két balta van a konyha és a szoba közötti széles küszöbön, ott hasogatják a tűzrevalót.

Sallainé sosem dolgozott alkalmazottként valamilyen munkáltatónál. Fiatalabb korában napszámba járt kapálni. A férje öt éve meghalt. Valamikor kubikus volt, aztán leszázalékolták. A régi házuk 1999-ben összedőlt, akkor kapták a mostanit. Ez már a beköltözésükkor sem nézett ki valami stabil épületnek, mert előtte évekig lakatlanul állt. Aztán tovább romlott az állaga. Karbantartásra se pénzük se energiájuk nem volt. Néha itt-ott kimeszelték a konyhát és a két szobát.

Az idei sok eső újabb károkat okozott. Feljött a talajvíz, békák, siklók, egerek, patkányok jelentek meg az épületben. Apró repedések keletkeztek a falakon. Ezért szeretnének egy új házat, vagy legalább egy fürdőszobát, hogy ne kelljen hordani, melegíteni a vizet a nehéz sorsú családnak.

A polgármester, Szili Lajosné jól ismeri Sallaiék helyzetét. Azt sem titkolja, hogy szerinte saját magukat okolhatják ezért a helyzetért; az életmódjukon kellene változtatniuk. Minden támogatással együtt összejön nekik havi 120 ezer forint, amiből faluhelyen, három ember szerényen meg tud élni. De ők képtelenek beosztani a pénzüket.

Egyszer már kaptak egy házat, ám ebből, a polgármester szerint nem lehet rendszert csinálni. Tízévenként, ha valaki lelakja a házát kapjon újat? Melyik önkormányzat engeheti ezt meg magának? Szili Lajosné úgy véli: a faluvezetés dolga, hogy kisebb segítséget nyújtson a rászoruló családoknak. A rossz állapotú házakat majd számba veszik, és ahol nagy a baj, támogatást adnak, annyit, amennyit a költségvetés elbír.

Melyik párthoz tartoznak a hátrányos helyzetűek?

Sosem érezték magukat olyan fontos embereknek Sallaiék, mint a választási kampányban. A leszázalékolt és fogyatékos emberekből álló család mindhárom tagjának van választójoga. Akadt olyan helyi politikus, aki még a lakásukra is elment megkérdezni, hogy kire fognak szavazni. Máskor feléjük se néztek, hogy élnek-e vagy halnak. De három voks, az mégis csak három voks.

Sallai Károlyné (balról), fia Béla és lánya Eszter, az erősen elhanyagolt, komfort nélküli döbröközi ház egyik szobájában (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!