Közélet

2010.10.09. 08:12

Sorozatban buknak meg a drogcsempészek

Egyre több drog kerül a megyébe, s a fogyasztás is emelkedett az utóbbi években. Ennek ellenére még minidig inkább az a jellemző, hogy Tolna megyén csak keresztül halad a kábítószer.

Rácz Tibor

A schengeni csatlakozás óta egyértelműen több kábítószer érkezik a megyébe, ám természetesen nem mind kerül itteni fogyasztókhoz - mondta Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának vezetője.

Pontos számokat nem tudnak mondani, ám a felderítés meglátása és az utcáról begyűjtött adatok szerint egyértelműen több kábítószer kerül a megye utcáira és egyre több fogy belőle - tette hozzá péntek délelőtt azon a sajtótájékozatón, amelyet Máté Dezsővel, a megyei kapitányság bűnügyi osztályvezetőjével, és Sánta Áronnal, a bonyhádi kapitányság nyomozó alosztályvezetőjével közösen tartottak az utóbbi hetek drogfogásainak körülményeiről.

Mint mondta, nemcsak külföldről szállítanak már drogot Tolnába, hanem volt már olyan fogása is a rendőrségnek, hogy a megyéből vittek volna Olaszországba drogot. Alig két héten belül három nagyobb drogfogása is volt a megyei rendőröknek. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő osztályának jutott a birtokába az információ, hogy a megyén nagyobb mennyiségű kábítószer fog áthaladni. 

- Szeptember 23-án este a szekszárdi hipermarket parkolójában egy fehér, Hyundai típusú mikrobuszt tartóztattak fel, amelyben, egy mikrohullámú sütőben elrejtve két kiló hasisgyantát találtak. Amellett hatvan gramm marihuanát és másfél gramm heroinnak tűnő drogot is találtak.

Két személyt, egy 52 éves holland, és egy 34 éves, somogy megyei bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgárt letartóztattak. A magyar férfi mozdonyvezető, a dombóvári vasútnál dolgozott. 

Az anyagok kábítószertartalmát, illetve, hogy a kábítószer hollandiából került-e hazánkba – valamint azt, hogy a drogot itt akarták-e értékesíteni, vagy tovább szállították volna –, még vizsgálja a rendőrség. A drogot az utcán körülbelül tízmillió forintért tudták volna értékesíteni - mondta Máté Dezső. A nyomozók az feltételezik, hogy ennek a szállítmánynak nem Magyarország volt a célállomása.

Újságírói kérdésre elmondták, hogy az elfogáskor a két gyansított nem tanúsított különösebb ellenállást. A holland férfit és társát 5 és 20 év közötti letöltendő börtönbüntetés fenyegeti.

Néhány napja Bonyhád-Börzsönyben több mint 1,2 kilogramm ismeretlen eredetű, csomagolt, kábítószergyanús növényi származékot, vélhetően marihuánát, ezen felül 23 kilogramm még nyers növényt is találtak, ami vélhetően szintén kannabisz.

Sánta Áron elmondása szerint egy harminc év körüli férfi a nyomozók gyanúja szerint terjesztésre termesztette az növényt, mivel mérleget és egyéb, ehhez szükséges eszközt is találtak lakásában. Ennek ellenére a fiatalember azt állítja, saját fogyasztásra kellett neki a tudatmódosító szer.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Közel 360 gramm marihuanát találtak egy kocsiban Fotó: TMRFK
[/caption]

Szerdán a 6-os főúton találtak a szekszárdi rendőrök egy autó hátsó ülése alatt 359,4 gramm marihuánát. A sofőrt őrizetbe vették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!