Közélet

2010.10.25. 07:12

Test és lélek doktora az otthoni környezet

Nagy segítséget jelent egy házi szakápoló, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt megengedhesse magának. Sokszor családon belül kell megoldani a kórházi ellátásra már nem, de egyébként segítségre szoruló hozzátartozó gondozását.

Hanol Erzsébet

– A kórházakban kevés az ápoló, másokkal kell megosztani a szobát, a légkör személytelenebb. Jobban érzi magát a beteg otthoni környezetben – mondja Hevesiné Simon Gyöngyi, a Szent László TISZK dr. Kelemen Endre Szakközépiskolájának igazgatója. Ám ha szakápoló segítségét nem tudja igénybe venni egy család, jó ha szem előtt tart néhány fontos szempontot.

Az otthoni ellátással kapcsolatban elsőként a betegszoba kialakításának fontosságát emelte ki az egészségügyi iskola vezetője. Az ágyat érdemes úgy elhelyezni, hogy az három oldalról megközelíthető legyen, mellette karosszék, éjjeliszekrény. És biztosítani kell valamiféle jelzőeszközt is.

A veszélyes tárgyakat, csúszós szőnyeget, éles szélű bútorokat ajánlott száműzni a szobából. A fürdőkádhoz, WC mellé pedig érdemes kapaszkodót felszerelni a biztonságosabb mozgás érdekében.

Ezekhez gyógyászati segédeszköz üzletekben lehet hozzájutni. Akárcsak az úgynevezett ágyasztalokhoz, amelyek az étkezést teszik könnyebbé.
Ha már szóba került az evés, fontos megemlíteni, hogy a fekvő betegek számára nem szabad puffasztó ételeket adni, könnyű, vegyes összetételű táplálkozásra kell törekedni. A kellő mennyiségű folyadék – legalább 2 liter – bevitelére fokozottan figyelni kell. A gyógyszeradagolást pedig nem ajánlatos a betegre bízni, jobb ha az ápoló gondoskodik róla.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyerges Ágnes egy fekvő beteget étkezésében segít. Képünk a Vöröskereszt egyik közelmúltban zárult tanfolyamán készült Fotó: TEOL
[/caption]
A rendszerről egyébként sem szabad megfeledkezni, mert ez a beteg lelki állapotának is jobb. Fontosak a reggeli szokások, mosakodás, fogmosás, vagy hogy ne ugyanabban a hálóruhában töltse a napot a beteg, mint az éjszakát. Sőt már az is sokat számít, ha külön paplan van a két napszakra.

Érdemes gondoskodni valamilyen elfoglaltságról is, legyen az tévé, rádió, vagy olvasnivaló. Erről abban az esetben sem szabad megfeledkezni, ha a beteg értelmi állapota már nem a legmegfelelőbb, mert az ápoló felolvasása számukra is üdítőleg hathat.

Valamilyen tevékenység biztosítása pedig rendkívül fontos. Legyen az mondjuk csak fonalgombolyítás, vagy a zoknik összepárosítása. Lényeg, hogy ettől a beteg úgy érezze, még mindig a család hasznára van, hiszen a nemcsak fizikailag kell őt ápolni, a lelkére is figyelni kell.

Ennek a legegyszerűbb, ám leghatásosabb módja a beszélgetés. Már abból is sok mindenre fény derülhet, ha a gondozó csak ennyit mond: szomorúnak látszol. Ez kiindulópontként szolgálhat ahhoz, hogy a beteg kibeszélje, ami a lelkét nyomja. Hiszen fontos a betegség elfogadtatása, és akkor is beszélni kell róla, ha gyógyíthatatlan kórról van szó.

A betegellátás az ápolónak is lelki megterhelést jelent, ezért nem lehet csak egy valakire bízni a 24 órás szolgálatot. A család többi tagját is be kell vonni a gondozásba, hogy naponta egy-két szabad órája az ápolónak is legyen. Hevesiné szerint ez egy összetartó családban nem okozhat problémát.

Ráadásul a fiatalok társasága jó hatással van az idős emberekre. És a gyerekek elől sem szabad takargatni beteg hozzátartozót, mert emiatt a később esetleg bekövetkező halált is nehezebben dolgozzák fel. De a gyerekekhez hasonlóan egy kutya vagy egy macska közelsége is javíthat a beteg kedélyállapotán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!