Közélet

2010.10.21. 10:12

Zsúfolásig teltek a padsorok a templomban

Példás összefogás eredményeként megújult a madocsai református templom. Az ezt köszöntő ünnepi istentiszteleten zsúfolásig teltek a padsorok.

Vida Tünde

Ritka alkalom ma már, hogy megtelnek a padsorok a madocsai református templomban, legfeljebb konfirmációra gyűlnek össze ilyen sokan.

Nagy János lelkész azt mondta, ma már nem az istentisztelet az elsődleges találkozási pont, ezért igyekszik más formában utat találni a gyülekezet tagjaihoz: rétegalkalmakat szervez gyerekeknek, ifjúságnak, fiatal felnőtteknek, időseknek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az énekkar az ünnepi istentiszteleten. Nemcsak a műemlék templom, hanem a környéke is megszépült a közelmúltban Fotó: Vida Tünde
[/caption]
A templomfelújítás örömére szervezett istentiszteletre azonban sokan elmentek. Rácz József esperes mondott köszöntőt, dr. Szabó István püspök hirdetett igét. A református gyülekezet énekkara is közreműködött. A kórus generációkon átívelő, és a megszokottól eltérően zenei kísérete is van.

Nagy János helybeli lelkész az istentiszteleten és hírportálunknak is felidézte a felújítás legfontosabb állomásait, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben részt vállaltak. A madocsai templom műemlék, helyén az 1200-as években épült egy kéttornyú apátság, melynek köveit beépítették a ma is álló toronyba. A templomhajó jóval később, 1806-ban épült meg.
A felújítás elodázhatatlan volt, a templomhajón szinte nem volt már vakolat, a belső felújítás után nagy álma és célja volt a madocsaikanak, hogy a külsőt is felújítsák.

Nagy János beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Kulturális Alaptól 3,5 millió forintot nyertek el. Ezt semmiképpen nem szerették volna elveszíteni, de nagyon sokak segítsége kellett még, hogy megteremtsék a forrásokat a felújításra.

A munkálatok végül 2009 novemberében kezdődtek el, de a hideg téli időszakban leálltak. Ahogy megérkezett a tavasz, látványosabban kezdett szépülni a templom. Felkerültek a különböző vakolatrétegek, megszépültek a toronyablakok, az óralapok, restaurátori segítséggel a kőkeretek.

A teljes költségvetés 20-25 millió forintra rúgott, ebből az államkincstártól 3 millió forintot, a Dunamelléki Reformátusegyháztól szintén 3 milliós támogatást és ugyanannyi kölcsönt, a Tolnai Református egyházmegyétől kétmillió forint kölcsönt kapott a madocsai református közösség, az atomerőmű pedig az állványozással nyújtott sokat érő segítséget. A többi a madocsai emberek adománya.

– A falu lakossága nagy odaadással adakozott – foglalta össze a lelkész.
További cél, hogy a templomhajón a bádogtetőt is lecserélhessék, mert egy-egy komolyabb vihar már könnyen kikezdheti.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!