Közélet

2011.01.06. 11:09

Indul a biogázüzem építése

A tavalyi év legnagyobb problémája az árvíz volt Tamásiban. Az idei esztendő terveiről Hirt Ferenc országgyűlési képviselő és Ribányi József polgármester nyilatkozott.

Wessely Gábor

A számok, a tények magukért beszélnek. Tamásiban tavaly több milliárd értékben készültek beruházások. Birtokba vették a Kultúrák Házát, amit a volt fogda épületében alakítottak ki.

Átadták az orvosi rendelő felújított földszinti helyiségeit, az 56 munkahelyet teremtő szociális foglalkoztatót és akadálymentesítették a polgármesteri hivatalt. Folytatódott a kerékpárút-építési program is. A legnagyobb projekt az új iskolacentrum létrehozása volt. Ez kiterjedt a gimnázium és a kollégium felújítására, a kettő közötti aula építésére, valamint a Würz Ádám iskolaközpont átépítésére-felújítására is. Ez a projekt magában 1,2 milliárdos költségvetésű volt.

A polgármesternek, Ribányi Józsefnek tehát nincs oka panaszra. Némi fejtörést is okozott, hogy egy ilyen sikeresnek mondható év után mi legyen a bábuval. Évek óta hagyomány ugyanis Tamásiban, hogy szilveszterkor elégetnek egy bábut a főtéren, ami az óévi bajokat, sikertelenségeket szimbolizálja.

Baj csak egy volt 2010-ben: az árvíz. Sok embernek okozott álmatlan éjszakákat a megáradt Koppány, a túlcsorduló halastavak állapota és a megállíthatatlanul feltörő belvíz. Emiatt a szilveszteri elégetendő bábut, most egy esőverte figura volt.

Az új évben lesz előrelépés e téren. A város észak-nyugati részén korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető hálózatot. Ez is egy jelentős, 60 milliós projekt lesz.

Számos más beruházást is terveznek 2011-ben. Tavasszal befejezik az új, akadálymentes termálfürdő megépítését, és várhatóan elkezdik a mellette létesítendő, szintén akadálymentes, 81 szobás, négycsillagos szálloda alapozását. Ebben az évben indul a biogázüzem kivitelezése is. Az előkészítési, építési és üzembe helyezési folyamat várhatóan egy bő évet igényel.

A közigazgatási átszervezések éve is lesz 2011. Létre jönnek a járási hivatalok, az eddiginél hatékonyabb, ügyfélbarát működést megvalósítva. Sokan féltik az állásukat, attól tartanak, hogy az átszervezések során utcára tehetik őket. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy akik jól dolgoznak, azoknak nincs miért aggódniuk.

Az a cél, hogy a megfelelő emberek a megfelelő helyre kerüljenek. Félnivalójuk csak azoknak lehet, akik eddig elmozdíthatatlannak érezték magukat, miközben csak trónoltak a posztjukon, látszattevékenységeket végezve.

A térség országgyűlési képviselője, Hirt Ferenc is sokat vár a 2011-es esztendőtől. Véleménye szerint, ha a beruházási dömping végig fut, jöhet a kulturális és gasztronómiai értékek újrafelfedezése, menedzselése. Szeretné, ha még az eddiginél is népszerűbbé válnának a vadétel-főző versenyek.

Támogatásra érdemesnek tartja a helyi zöldség-, gyümölcstermesztést és bortermelést. A város sajátos arculatformálása után a város sajátos ízeinek népszerűsítése következhet.


Átadott illetve a közeljövőben átadandó beruházások

Létesítmény Összköltség (Ft)

Iskolacentrum 1,2 milliárd

Akadálymentes fürdő 1,5 milliárd

Akadálymentes szálloda 2,4 milliárd

Járóbeteg rendelő 420 millió

Szociális foglalkoztató 98 millió

Biogáz-üzem 2 milliárd

Kultúrák Háza 77 millió

Polgármesteri hivatal akadálymentesítése 30 millió

Kerékpárút 170 millió

Iskolacentrum 1,2 milliárd

Akadálymentes fürdő 1,5 milliárd

Akadálymentes szálloda 2,4 milliárd

Járóbeteg rendelő 420 millió

Szociális foglalkoztató 98 millió

Biogáz-üzem 2 milliárd

Kultúrák Háza 77 millió

Polgármesteri hivatal akadálymentesítése 30 millió

Kerékpárút 170 millió

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!