Közélet

2011.02.16. 06:42

Utcai árusnak látszó zaklatók járják a vidéket

Az utcai, esetleg házaló batyusokkal való találkozás nemcsak bosszantó, de az árusok tevékenysége többnyire illegális is.

Hargitai Éva

Cipőt, zoknit, derékszíjat és egyebeket kínálnak, sőt olykor már szinte kéregetnek a Szekszárdon ismét egyre gyakrabban megjelenő vándor árusok. Egy olvasónk jelezte, nincs egyedül azzal, hogy nem veszi jó néven a zaklatást. Utánajártunk, nemcsak bosszantó, amikor zoknit próbálnak az utcán rásózni a járókelőre, de többnyire illegális is.

Az általuk kínált holmik ugyanis eleve kizárják a jogszerűséget, hiszen közterületen az alábbi termékek forgalmazhatók: napilap és hetilap, folyóirat, könyv; levelezőlap; virág; léggömb; zöldség, gyümölcs; pattogatott, vagy éppen főtt kukorica; sült gesztenye; pirított magvak; vattacukor, cukorka; fagylalt, jégkrém; ásványvíz, üdítőital, kávéital, nyers tej; büfétermék; sütőipari termékek; előrecsomagolt sütemények, édességek.

A különféle holmikat sokszor hatalmas szatyrokból kínáló árusok többnyire nem rendelkeznek semmilyen engedéllyel. A szekszárdi önkormányzat tájékoztatása szerint viszont, aki portékáit az utcán szeretné kínálni, annak a körzetközponti jegyzőnél, a székhely szerinti okmányirodában kell vállalkozói igazolványt váltania, majd az árusítás helye szerinti polgármesteri hivatalban ezt a tevékenységet be is kell jelentenie.

E mellett a kereskedőnek kötelessége beszerezni a termékre vonatkozó hatósági engedélyeket, amennyiben az adott árura vonatkozik ilyen előírás. A portékát pedig csak a nevének és vállalkozása székhelyének feltüntetésével kínálhatja.

Az árusok ellenőrzésére a közterület felügyelők, a rendőrkapitányság munkatársai, a fogyasztóvédelem, valamint a helyi önkormányzat ügyintézői jogosultak. Panasszal a helyi jegyzőhöz lehet fordulni.

Ugyanakkor, ha valakit zavar ez a tevékenység – a későbbi eredményes eljárás érdekében – a rendőrséget, esetleg a közterület-felügyelőket érdemes értesítenie, akik igazoltathatják az árusokat.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bár nem mindenki él vele szívesen, Szekszárdon is adott a lehetőség a közterületi ruhanemű beszerzésre. Képünk illusztráció
[/caption]
Aki jogosulatlanul kereskedelmi tevékenységet folytat, vagy szolgáltatást nyújt, szabálysértést követ el. Ezért ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal, illetve az áru elkobzásával is sújtható.

Tavaly 5-8 ilyen jellegű szabálysértési üggyel foglalkozott a szekszárdi önkormányzat, és a korábbi években is hasonló esetszámmal volt dolguk. Többnyire bírsággal sújtották a szabálysértés elkövetőjét, de előfordult, hogy az árut is elkobozták.

A házaló batyus árusokkal a Szekszárdi Rendőr-kapitányság illetékességi területén legtöbbször a kistelepüléseken, a körzeti megbízottak találkoznak – tájékoztatta hírportálunkat dr. Buda Bernadett, a kapitányság sajtórefense.

Az árusok jogosulatlan kereskedés szabálysértését követik el, ilyen esetekben a jegyző az illetékes. Általában a batyusok megkérdőjelezhető minőségű termékekkel házalnak.

Míg korábban az ágynemű volt a "sláger", addig mostanában például hamis márkajelzésekkel ellátott motoros láncfűrészeket próbálnak meg eladni. Érdemes óvatosan bánni az idegenekkel, mivel senki sem lehet biztos a szándékuk felől. Ezért sem ajánlott beengedni őket a házba, hiszen ha akkor nem is visznek el semmit, úgymond felmérhetik a terepet.

Önt zaklatják az utcai árusok?

Eszterbauer Jánosné Szekszárd:  – Volt már rá példa, hogy az árusok valahogyan bejöttek a lépcsőházunkba és bekopogtattak, becsengettek a lakásoknál. Én már nem nyitom ki az ajtót. Ha a gyermekeim, vagy ismerősök jönnek, telefonálnak. Sajnos annyi szörnyűséget látok a híradóban is, és nem lehet tudni ki milyen szándékkal érkezik az ember ajtaja elé.

Horváth Józsefné, Szekszárd: – Nem igazán kedvelem az ilyen árusokat. Az rendben van, ha a piacon kínálják portékáikat, de például a kórház környékén már nem tartom helyén valónak. Ráadásul sokszor nagyon rámenősek. Előfordul, hogy az ember után szaladnak, hogy vegyen meg valamit, mert nem tudnak hazamenni a busszal. Azoktól pedig, akik a házakhoz mennek tartok is.

Máté István, Sióagárd: – Szoktam találkozni az utcai árusokkal, de különösebben nem zavarnak. Ha közterületen futok velük össze, elmegyek mellettük, nem vásárolok tőlük, ha pedig a házunknál próbálkoznak, annyi tiszteletet megadok, hogy kimegyek és közlöm, semmit nem szeretnénk venni. Természetesen nem engedném be őket, nem bízok bennük annyira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!