Közélet

2011.03.02. 05:34

Gyorsan jött a hatás - fotók

Jelentős eredményt hozott a belvízfronton számos kisebb Tolna megyei vízfolyás medrének kotrása az elmúlt hetekben. A földek vízmentesítésébe a szárazabb időjárás is besegített.

Steinbach Zs. - Venter M.

Jól láthatóan meglódul a víz azokban az árkokban, amelyeknek kikotorják a medrét. Erről kedden mi is meggyőződhettünk Várdombon a vadvízároknál, amelynek rendbetétele a napokban zajlik.

A csatornákból elfolyó víz helyére érkezik az átázott földekről a nedvesség, ezáltal csökken a belvizes területek nagysága.

Tóth István, a Duna-Sió menti Vízitársulat elnöke elmondta, hogy az elmúlt két hónapban jelentős és látványos eredményt értek el a belvízmentesítés terén azzal, hogy számos, a társulat kezelésében levő vízfolyás medrét kikotorták. A belvíz szempontjából a legkritikusabb helyzetű szakaszokon sikerült elvégezniük a munkát.

Mivel ennek a vízitársulatnak nincs munkaszervezete, a legkedvezőbb árajánlatot adó vállalkozásokkal végeztetik el a kotrásokat. Az ehhez szükséges pénzt a tavalyról megmaradt tartalékból tudják biztosítani.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly
[/caption]
Az elnök elmondta: a belvizes területek csökkenéséhez nélkülözhetetlen, hogy a fő befogadó csatornák – mint például a Sárközben a Szekszárd-bátai főcsatorna – is zavartalanul el tudják vezetni a vizet.

Tóth István szerint jelentősen javította a belvízhelyzetet, hogy a vízügyi igazgatóság a Sió-árvízkapunál az üzemi vízszintnél alacsonyabban engedi ki a vizet, a Sió csökkenő vízállása pedig „meghúzza” a vizet földekről. A természet is segített, nevezetesen, hogy az elmúlt időszakban csak kevés csapadék esett.

Ellenőrzik a megye halastavait, öárkait

Tóth Ferenc
kormánymegbízott elmondta, a megye halastavainak, vízelvezető árkainak és átereszeinek ellenőrzésében a Tolna Megyei Kormányhivatal koordináló szerepet vállalt a Tolna Megyei Védelmi Bizottság ez ügyben hozott határozatának megfelelően.

Az ellenőrzés célja, hogy még a tavaszi esetleges áradások előtt pontos képet kapjanak mind a katasztrófavédelmi feladatokat ellátó államigazgatási szervek, mind az érintett tavak tulajdonosai, illetve üzemeltetői a halastavak állapotáról. Ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy áradások esetén komoly gondot és károkat okozhatnak a nem megfelelően rendben tartott tavak és átereszek.

A lakosság érdekében végzett ellenőrzés célja a figyelemfelhívás a problémákra, egyúttal javaslatok megfogalmazása az érintett tulajdonosok, illetve üzemeltetők részére a katasztrófahelyzetek megelőzése érdekében.

A vízitársulat kotrási munkái

árok, csatorna szakasz hossza (méter)

A már elvégzett munkák

Csendes utcai árok 1475

Baksatói árok 6962

Tóthvölgyi árok 1875

Ebes-Szombatta

csatorna és mellékága 2708

Zsizsáki árok 1500

Folyamatban lévő munkák

Várdombi vadvízárok 1765

Dunakömlődi főcsatorna 2180

Előkészítés alatt lévő munkák

Majosi árok 432

Forrás: Duna-Sió menti Vízitársulat

A már elvégzett munkák

Csendes utcai árok 1475

Baksatói árok 6962

Tóthvölgyi árok 1875

Ebes-Szombatta

csatorna és mellékága 2708

Zsizsáki árok 1500

Folyamatban lévő munkák

Várdombi vadvízárok 1765

Dunakömlődi főcsatorna 2180

Előkészítés alatt lévő munkák

Majosi árok 432

Forrás: Duna-Sió menti Vízitársulat

Kotorják a Várdomb alatti vadvízárkot, szabaddá válik a víz lefolyása Fotó: Gottvald Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!