Közélet

2011.04.23. 20:09

Puskaporos hordó lett a faluból, robbanásig feszült a helyzet

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat foglalkozott közgyűlésén a Fürgeden kialakult kritikus helyzettel, amely akár polgári engedetlenséggel is fenyegethet.

TEOL/Rácz Tibor

Addig biztosan nem lesz nyugalom, míg egy körzeti megbízott rendőr be nem költözik és el nem kezd dolgozni Fürgeden - ebben  a Tolna Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjai és Barkóczi József, a falu polgármestere is egyetértettek a kisebbségi vezetők csütörtök délelőtti közgyűlésén.

Az ülés kezdetekor még határozatképtelen testület - Bihari Lászlót telefonon kérte Sárközi János József elnök, munkáját hagyja félbe és jelenjen meg  - némi várakozás, majd tárgyalás után úgy döntött, hogy kérni fogják dr. Soczó László megyei rendőrfőkapitányt, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül tegye megoldhatóvá, hogy a falu kapjon egy rendőrt.

Orsós Zoltán százados, a megyei kapitányság összekötő tisztje elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogyan lehet a helyzetet megoldani. A településen uralkodó helyzetet Barkóczi József polgármester úgy jellemezte, hogy az indulatok az utóbbi időben felkorbácsolódtak, ám határozottan kijelentette, semmiféle félkatonai szervezet közbelépését nem tartja szükségesnek, sőt el is zárkózik attól, hogy a faluban felvonuljanak.

Hozzáfűzte, a falu évek óta olyan, mint egy puskaporos hordó, ám az utóbbi hónapok kormányzati döntése, amely a közfoglalkoztatást nyolc órásról négy órásra csökkentette, csak rontott a helyzeten. A március 16-án történt haláleset, amikor is egy fiatalember jogosítvány nélkül elgázolt egy idős helyi férfit, aki sérüléseibe később belehalt, felszínre hozták az indulatokat. 

- Példamutató a rendőrség hozzáállása a településen kialakult helyzethez, de a készenléti rendőrség jelenléte csak átmeneti megoldás lehet. A szomszédos települések polgárőrei is felajánlották, járőröznek a faluban, s mi ezt el is fogadtuk. Négy emberrel felállítottuk a közterületfigyelő szolgálatot is.

A helyzet nagyjából normalizálódott, ezen intézkedéseknek köszönhetően, de mindez csak felületi kezelés - húzta alá. Leszögezte, amennyiben három hónapon nem oldódik meg ez a kritikus helyzet, polgári engedetlenségre szólítja fel a lakosságot. Ettől a képviselők óva intették, mivel szerintük ez csak további indulatokat szítana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!