Közélet

2011.05.10. 13:55

Kötelező, de vajon hasznos is?

Április elsején lépett hatályba a törvény, miszerint csak az dolgozhat az egészségügyben, aki tagja a szakmai kamarának. A hatvan napos határidő a belépésre e hónap végén lejár. A kötelező tagság megítélésében természetesen nincs egyetértés.

Vida Tünde

Ha az ügyvédeknek, bíróknak kötelező a kamarai tagság, más hivatásrendeknél, így az orvosoknál is annak kell lennie, vallja a Magyar Orvosi Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke, aki csodát mégsem vár attól, hogy ismét kötelező lesz a tagság. Dr. Andriska István szerint inkább nehéz, mint jó időszak következik.

A tagság az egy dolog – mondja. A baj az, hogy elvették az összes közfeladatot, a klasszikus kamarai funkciókat, a nyilvántartás vezetésének jogát, szűkítették az érdekképviseleti lehetőséget, és persze ezzel együtt a finanszírozást. És ezeket most nem kapja vissza a kamara.

Az önkéntes időszak előtt az orvosi kamarának a megyében 740 tagja volt, a fogorvosok külön váltak, oda körülbelül nyolcvanan mentek át és kétszázan kiléptek - tájékoztatott.

Mint mondta, a gond az, hogy ha valaki felszólal orvosi, vagy betegérdekből, az mindig az aktuális hatalom ellen szól, ezért a kamarára állandó jelleggel rásütik az ellenzékiség bélyegét.

Dr. Andriska István elmondta, az előző kormány „likvidálta” az etikai kódexüket, ami pedig igazán jó volt, laikus etikai tanácsokat hoztak létre, a kamara pedig csak tagok esetében járhatott el. Jól jellemzi a rendszer működésképtelenségét, hogy 2008-2009-ben országosan két etikai ügyet zártak le, az egyik a panaszos, a másik a bepanaszolt halála miatt. Óriási nagy munka lesz az újjászervezés.

- Miután ennyiszer meghurcolták az orvostársadalmat, orvosellenes közhangulatot keltettek, nem nagyon fogunk találni olyan köztiszteletben álló orvost, aki elvállalná az etikai bizottság elnöki, vagy akár tagsági feladatát – vázolta. Évek kellenek, hogy az érdekérvényesítő képesség megerősödjön.

Dr. Szőts Teódora paksi háziorvos, aki szintén orvos édesanyjával egy körzetben dolgozik, azt mondta, nem tagjai a kamarának. Hozzáfűzte, nem is nézett utána a kérdésnek, de nem is számít túl sok változásra.

– Én nem látom előnyét a tagságnak – fogalmazott. Szerinte a tagsági díj fizetésén túl nem fogja „észrevenni”, ha tagjává válik a köztestületnek. A kérdésre, hogy mégis mit várna, azt mondta, elsősorban információt, például az orvosokat, egészségügyet érintő jogszabályokról.

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos viszont ki sem lépett a kamarából. Véleménye szerint kamara nélkül nem lehet biztosítani a szakma érdekvédelmét az önkormányzatokkal, a minisztériummal és az egészségbiztosítási pénztárral szemben.

A kötelező tagság erősebb érdekképviseletet eredményez, a szakma számára tehát jobb tárgyalási alapot biztosít. Ugyanez igaz az etikai kérdésekben is - tette hozzá. Eddig nem volt egységes a vitás ügyek intézése, most, hogy mindenki számára kötelező lett a tagság, Gonda doktornő szerint ezen a téren is egyértelműbbé válik a helyzet.

Januártól az etikai ügyekben az orvosi kamara illetékes

Az Országgyűlés márciusban úgy döntött, hogy az év második felétől csak az végezhet egészségügyi tevékenységet, aki szerepel a működési nyilvántartásban, illetve tagságot vállal valamelyik szakmai köztestületben. A jogszabály a kamarák által működtetett teljes körű független etikai rendszert is előírta.

A kamaráknak szeptemberig küldöttközgyűlést kell tartaniuk, és el kell fogadniuk új alapszabályukat. Legkésőbb október végéig meg kell alkotniuk új etikai kódexüket is, amely jövő év januárjában lép majd életbe.

Az új szabályozás bővíti a kamarák szakmai, minőségbiztosítási feladatkörét, és kiterjeszti a szakmai kamarák véleményezési jogköreit. Az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot négy éve szüntették meg. 
<exrta>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!