Közélet

2011.07.25. 15:03

Sokat mesélt Magyarkesziben született férjéről

Az 1909-ben született és 1977-ben elhunyt Bársony Rózsi már kisgyermek korában bemutatkozott a filmvásznon, miután 1918-ban epizód szerepet kapott egy hazai némafilmben.

SZ. Á.

Később hangos filmekben is szerepelt és világszerte ünnepelt sztár lett belőle. Első férje az a Dénes Oszkár színművész, táncos komikus volt, kinek alakját neki szentelt rendezvény idézte meg nemrég szülőfalujában, azaz Magyarkesziben. Az ünnepi eseményen Bársony Rózsi külföldön élő, nevelt gyermekei is résztvettek és hírportálunknak is nyilatkoztak. 

– Kifejezetten erre az alkalomra érkeztem Magyarkeszibe, egyenesen Angliából, Londonból – kezdte Schusztek Ferenc.
– Az itteni kiállítás ugyanis jórészt együtt mutatja be Dénes Oszkárt és Bársony Rózsit.

– Én pedig Bécsből jöttem ide – tette hozzá Haraszti Marika, született Schusztek Mária. – Mindketten mostohagyermekei vagyunk Bársony Rózsinak, bár nem jó ez a mostoha szó. Hiszen olyan viszony volt köztünk, mintha saját gyermekei lettünk volna.

– Sokat mesélt nekünk Magyarkesziben született férjéről – folytatta Schusztek Ferenc. – Nagyon jó házasságban éltek, Dénes Oszkár 1950-ben, Olaszországban bekövetkezett haláláig. Egészen addig hosszú időn át együtt szerepeltek a világ különböző színpadain, óriási sikerrel.

– Bátyámmal együtt 1956-ban hagytuk el Magyarországot – közölte Haraszti Marika. – Először én is Angliába mentem, de azután Bécsben kötöttem ki. Apám, Schusztek György itt vette feleségül Bársony Rózsit, úgyhogy nemcsak ott voltam az esküvőjükön, hanem együtt is éltem velük pár évig.

Végezetül mindketten hangsúlyozták: igen kellemes meglepetésben volt részük Magyarkesziben. Minden várakozásukat felülmúlta az a komoly, egyenesen megható érdeklődés, amit a helybeliek tanúsítottak a kiállítás, községük nagy fia, illetve felesége, Bársony Rózsi élete iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!