Közélet

2011.07.18. 07:02

Van akinek öröm, másnak lemondás

A szekszárdi kistérségben öt új település lehet nyertese a paksi atomerőmű által életre hívott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány létrejöttének. Hét ugyanakkor kénytelen lemondani egy jelentős pályázati lehetőségről.

Steinbach Zsolt

Öt Szekszárd térségi település számára is új pályázati lehetőség nyílt azzal, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. nemrégiben létrehozta a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványt (JETA).

Mint az ismert, a korábbi években az erőmű Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványa (DMTA) biztosított pályázati lehetőséget az országos nukleáris létesítmények közelében található hatvan település számára.

A JETA viszont kifejezetten csak a paksi atomerőmű körzetében, de a korábbinál tágabb körzetben levő, összesen 41 település számára jelent potenciális segítséget.

A szekszárdi kistérségből az új alapítvány forrásaiból Fadd és Tengelic, továbbá Bogyiszló, Fácánkert, Szedres, Szekszárd és Tolna is pályázhat. Az első két község eddig is támaszkodhatott a DMTA forrásaira.

Fácánkert polgármestere, Orbán Zsolt a többi érintett kollégájához hasonlóan örömét fejezte ki a plusz anyagi támogatás lehetősége kapcsán. Mint mondta, még nem döntöttek, de várhatóan napkollektorokra pályáznak, amelyeket a községházán, esetleg más helyi intézményen helyeznek el, így téve olcsóbbá az épület(ek) fűtését).

Bogyiszlón elsősorban a művelődési ház átalakítására elnyert IKSZT-forrást szeretnék kiegészíteni alapítványi pénzből, ha erre van lehetőség.

Tolna a jelenleg is zajló városközpont átalakítást célzó nagyberuházás önerejéhez próbál meg majd ilyen módon plusz forráshoz jutni.

Szekszárdon még előkészítés alatt áll a döntés, hogy mire kívánnak pályázni az alapítványhoz, a szedresi önkormányzat az orvosi rendelő felújításához szeretne támogatást nyerni – tudtuk meg a települések vezetőitől.

Vannak azonban úgymond vesztesek is a szekszárdi kistérségben: a bátaapáti radioaktív hulladéktároló tágabb környékén fekvő települések is kiesnek a JETA támogatási körzetéből. Nem jogosult az új alapítvány támogatására a DMTA által eddig segített Alsónána, Alsónyék, Bátaszék, Decs, Sárpilis, Szálka és Várdomb.

Pálfi János, Szálka polgármestere elmondta, hogy a települést az új helyzet nagyon érzékenyen érinti, hiszen a DMTA-tól jelentős uniós beruházásaik önerejére pályázhattak, ami hatalmas segítség volt a községnek. Nagy érvágást jelent, hogy kikerültek ebből a körből, mivel máshonnan nem tudnak saját erőre plusz pályázati forráshoz jutni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly tavasszal avatták a bátaszéki katolikus templom felújított Angster orgonáját. A rekontsrukciót a Duna-Mecsek Alapítvány is támogatta Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Sajátos helyzetben van Bátaszék. Bognár Jenő polgármester úgy nyilatkozott: sajnálják, hogy kikerültek az új alapítvány támogatási köréből, hiszen a DMTA segítségével tudták felújítani például a katolikus templom orgonáját, és önerőre is nyertek el pénzt.

Mint fogalmazott: hiányozni fognak ezek a források, de tudomásul veszik, hogy most elsősorban a Paks környéki településeknek kell a segítség, figyelembe véve az atomerőmű tervezett üzemidő hosszabbítását is.

Bátaszék ugyanakkor, mint a bátaapáti radioaktív hulladéktároló öt kilométeres körzetén belül fekvő város, a szekszárdi kistérség egyetlen településeként, továbbra is tagja a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulásnak (TETT), amely szervezet tagjaként  változatlanul jelentős támogatásra számíthat.

Négy év alatt kétmilliárd forint támogatás

A Paksi Atomerőmű Zrt. a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány számára 2014-ig évente ötszázmillió forintot, azaz összesen kétmilliárd forintot juttat. Pályázhatnak önkormányzatok és gazdálkodó szervezetek. Előbbiek az elnyert uniós pályázataikhoz önrészre, illetve életminőséget javító fejlesztésekhez. A cégek szintén uniós támogatás saját erejét válthatják ki és munkahelyteremtésre is pályázhatnak. Energia-megtakarítást célzó fejlesztésekre mindkét szektor igényelhet pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!