Közélet

2011.08.27. 11:33

A bacilusok szeretik a meleget

A nagy melegben könnyebben romlik az élelem, könnyebben, gyorsabban szaporodnak a kórokozók.

Venter Marianna

Sorra dőlnek a melegrekordok, és a forróság még tart egy ideig az előrejelzések szerint. Bár megyénket - reméljük továbbra is - elkerülik a tömeges ételfertőzés miatti megbetegedések, indokolt a fokozott óvatosság.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az ételfertőzések szempontjából legveszélyesebbek a tojást és húst tartalmazó ételek, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak felületesen sütöttek át, főztek meg. Ilyenek például a tojáshabos sütemények, a madártej, a hidegkonyhai készítmények, vagy épp a tatár beefsteak.

Ez nem jelenti azt, hogy a nyári időszakban feltétlenül le kell mondani az ilyen ételek fogyasztásáról, csak arról van szó, hogy a szabályokat szigorúan be kell tartani, a vendéglátóhelyeken éppúgy, mint az otthoni konyhákban.

Amit ezekben a forró nyári napokban nem árt észben tartani: vásárláskor ellenőrizzük, hogy a megadott tárolási hőmérsékleten tartották-e az árut. El kell kerülni, hogy kiolvadjanak, vagy felmelegedjenek a hűtést igénylő élelmiszerek. Ezért érdemes hűtőtasakkal, vagy hűtőtáskával intézni a bevásárlást.

A darálthúst 24 órán belül fel kell használni, a fagyasztott húst pedig a hűtőben olvasszuk fel. A készételeket mielőbb hűtőszekrénybe kell tenni, szobahőmérsékleten mindössze 1-2 óráig tárolhatjuk őket biztonságosan. A maradék étel a lehető legrövidebb időn belül kerüljön a hűtőszekrénybe, és ha újra fogyasztjuk, forrósítsuk fel a tűzhelyen, vagy a mikróban, így biztosan elpusztulnak a baktériumok. S végül: főzés, ételkészítés előtt és után javasolt az alapos kézmosás.

A legfontosabb teendő a folyadékpótlás

Az ételfertőzésekért a leggyakrabban felelős vírusok és baktériumok a Szalmonella, a Calici vírus, a Clostridium perfringens, a Bacillus cereus. Ha megtörténik a fertőzés, azt hamar észrevesszük a tipikus jelekből: hányás, hasmenés, hasgörcs, verítékezés, általános gyengeség.

A szervezet rengeteg folyadékot veszít, ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük a kiszáradást. Teát, ásványvizet tanácsos inni, az ásványisó-veszteséget a patikában kapható, oldódó keverékkel lehet pótolni.

Hányás- és hasmenés csillapítót is alkalmazhat a beteg, ezeket recept nélkül árulják a gyógyszertárak. Ha a helyzet nem javul, és komolyan fenyeget a kiszáradás veszélye, irány az orvos. A kisgyermekeket pedig tanácsos már a betegség elején orvoshoz vinni.

Venter Marianna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!