Közélet

2011.08.20. 15:48

A fejlődésbe menekülnek

Saját erejükben bízva alakítják a jövőt Decsen. Az önkormányzat ugyan nem mond nemet a pályázati segítségre sem, de közös gondolkodással igyekeznek megtalálni az előbbre jutás módját.

Hanol Erzsébet

Nyugalom, béke, összefogás. Ezek a jelszavak vezérlik a tavalyi választásokon bizalmat kapott képviselő-testületet, élén Biczó Ernővel. A polgármester azt hangsúlyozta, a korábbi vitás időszakot lezártnak tekintik, és a község érdekeit szem előtt tartva dolgoznak tovább a fejlődésért.

Ennek egyik alappillére a pályázati tevékenység felélénkítése. Az idén így már hatmillió forintnyi támogatást nyert az önkormányzat nyolc térfigyelő kamera telepítésére, amelyeket nem régiben helyeztek el Decs különböző pontjain. Korábban pályázati segítséghez jutott, és már hamarosan kezdődő beruházás egy újszerű kerékpártároló kialakítása is. Ehhez 7,5 millió forintot kapott az önkormányzat, a belvíz rekonstrukcióhoz szükséges pályázatot pedig szeptemberben adják be.

Szintén támogatással tudja a vezetés megoldani az óvoda fűtéskorszerűsítését. Fontos lépés ez az önkormányzati intézmények hosszú távú takarékosságában, hiszen így a tavalyi nyílászárócseréket követően még lejjebb tudják tornászni a fűtésszámlát.

A további energiatakarékosság reményében pedig az iskola és az óvoda napenergiával való ellátását tűzték ki célul Decsen. A beruházáshoz 120 millió forintra pályázott az önkormányzat, most az elbírálásra várnak.

A költséghatékonyságnak tudható be az is, hogy év elején házon belül költöztek a polgármesteri hivatal dolgozói, így a megüresedett felső szint már nem jár közüzemi költségekkel.

Biczó Ernő azon a véleményen van, hogy egy településnek nem szabad csak az állam és az Európai Unió segítségére várnia, magának is keresnie kell az előbbre jutási lehetőségeket. Decsen ezért szolgáltató kft. létrehozását tervezik, amelynek pályázatkeresési, forrásszerzési, és karbantartási feladatai lesznek. A polgármester szerint csak így, közös gondolkodással lehet fejlődni, amely az egyetlen kiút a nehézségekből.

Ugyanakkor a civil szervezetek jóvoltából a szabadidő eltöltése sem gond Decsen. Az önkormányzatnál fontosnak tartják, hogy az összefogás ilyen módon is megmutatkozzon a községben, a hagyományok pedig tovább öröklődjenek. És úgy tűnik az utánpótlással szerencsére nincs gond.

Balázs Anett, aki tavaly vette át az anyakönyvvezetői feladatokat, elmondta, hogy minden újszülöttet meglátogatnak a polgármesterrel, és egy kis ajándékkal kedveskednek az édesanyának. Kéthavonta van mód ilyen látogatásokra, szinte minden alkalommal 8-10 új decsi apróságot köszönhetnek a településen.

Közös megoldásokra törekednek a Decsen élők

Nagy gondot jelent évről évre megőrizni a költségvetés stabilitását – mondta el Biczó Ernő polgármester. Panaszkodni azonban nem szeretnének, inkább közös erővel keresik a lehetőségeket. Megoldásra váró kisebb nagyobb feladatok pedig mindig vannak. Ilyen a Bogya-gödörben lévő illegális szemétlarakó felszámolása. A

településvezető azt mondja, ezt szeretnék mielőbb megoldani, ha sikerül pályázati támogatással, ha nem akkor a költségvetésből szorítják ki az ehhez szükséges pénzt. A jövőben pedig mezőőrök vigyáznák a területet.

Hanol Erzsébet Régi sárközi hagyományt elevenítettek fel nem régiben a decsiek. A Csingellő fesztivál a gazdag kulturális élet újabb érdekessége -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!