Közélet

2011.08.23. 14:01

A múlt köszön vissza a jövőből

Nagymányok múltja a bányáról szólt, s lehet, hogy ez a jövőjében is visszaköszön. A szénbánya már megkezdte a termelést, és egy mészkőbánya nyitását is tervezik.

TEOL/Wessely Gábor

Megkezdődött a próbatermelés a nagymányoki szénbányában. Egyelőre csak mintacsomagokat készítenek, s küldenek a lehetséges üzleti partnereknek.

A termelés felfutását 2-5 éven belül várják. A lakosok örülnek a munkahelyteremtő beruházásnak, és érzelmi okok is közrejátszanak: Nagymányok múltja a bányáról szólt.

Bányászdinasztiák élnek itt. A mélyművelésű bánya 1965-ig, a brikettgyár 2002-ig működött. Most külszíni fejtésbe kezdtek. Szállítani közúton és vasúton is tudnak.

Tervezik egy mészkőbánya nyitását is. Az még az engedélyeztetési szakaszban tart. A szén és a mészkő is kiváló minőségű, utóbbi a gyógyszergyártástól a szobrászatig számos területen felhasználhatónak ígérkezik.

Hagyományosan ipari település Nagymányok. Várják a betelepülő cégeket. A számukra kialakított 15 hektáros iparterületen már vannak működő vállalkozások, s olyanok is akadnak, amelyek jelezték telephelynyitási szándékukat.

Ha minden ilyen szándék valóra válik, 3-5 év múlva teljes lesz a terület kihasználtsága. Bővíteni egy 14 hektáros MÁV-terület megszerzésével lehetne. Erről már folynak az egyeztetések. Részben ipari, részben sport célokra szeretnék hasznosítani azt az ingatlant.

A jelenlegi anyagi körülmények közepette nincs nagy mozgásterük, nincsenek igazi fejlesztési lehetőségeik a nagymányokiaknak sem. A kisvárost héttagú képviselő-testület irányítja, éves költségvetésük félmilliárd forint körül mozog.

Vállalkozás 207 működik a településen, ezek 60-65 százaléka a válság dacára is stabil, a többi sajnos vegetál, a túlélésért küzd. Legnehezebb helyzetben talán azok a kényszervállalkozók vannak, akik a munkanélküliség elől menekülve váltottak vállalkozói igazolványt, de nem állják meg a helyüket, nem mozognak otthonosan az üzleti életben.

A város infrastruktúrája megfelelő módon kiépített, az utak 97 százaléka burkolt, bár sok helyen régi, elöregedett az út és az alatta futó közművezeték is. A felújítást az Újtelepen kezdték meg tavaly, de a munka valószínűleg évekig elhúzódik, mert jobbára önerőből végzik a korszerűsítést, rövid szakaszonként.

Itt hat utcát érint a beruházás, s tervezik az Öregtelep rehabilitációját is, ahol 10-12 utca szorul felújításra. Sok problémát okoz a belvíz, a talajvíz, 2010-ben az árvíz is súlyos következményekkel járt. A vízrendezés az egyik legfontosabb tennivaló Nagymányokon.

Most már azok a pályázatbírálók is belátják ezt, akik korábban azzal utasították el az egyik ilyen témájú pályázatukat, hogy „nem indokolt” a megvalósítása.

Célja, hogy 2500 ember érdekét képviselje

Az alapok lerakása és az irány kijelölése megtörtént, már csak haladni kell az úton. Így látja Karl Béla a kisváros pillanatnyi helyzetét. Öt éve került a polgármesteri székbe, azon volt, hogy elkészüljenek a szükséges rendezési tervek, megfogalmazzák, hogy mi a szándékuk – munkahelyteremtés, ipartelepítés –, és szerezzenek mindehhez partnereket, forrásokat. Súrlódások, érdekütközések persze előfordulnak, de a polgármester legfőbb törekvése, hogy 2500 ember érdekét képviselje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!