Közélet

2011.08.15. 11:12

A ragadozókat is vonzza a városi élet

Nincs ok ijedtségre, ha feltűnik az utcán egy kistestű ragadozó, ezek az állatok ugyanis gyakorlatilag már együtt élnek az emberrel. Az esetleges kellemetlenségekre pedig van megoldás.

Hanol Erzsébet

Róka kocog át a gyalogátkelőn sötétedés után, de a biztonság kedvéért előbb még körbe néz. A nyest ez idő alatt a családi háznál bámészkodik az erkélyen, majd az esőcsatornában kotorászik egy kicsit. Nem kirívó esetek ezek, csak éppen szokatlanok, mivel az ember számára többnyire észrevétlenek maradnak az apró szőrmés állatok „akciói”.

Pedig meglehetősen gyakori a felbukkanásuk lakott helyeken – tudtuk meg Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságától.

A menyét a ritkább vendégek közé tartozik, de a róka, a nyest, a görény szinte együtt él az emberrel. Az ok egyszerű: mint minden élőlény – de főként a ragadozók – ezek az állatok is a lehető legkisebb energia befektetéssel szeretnének táplálékhoz jutni. A zsákmányszerzés sok fáradsággal jár, így az állatok gyakran könnyebben megszerezhető élelem után néznek.

Az ember életformája miatt vonzza az apró rágcsálókat, egereket, patkányokat, ez pedig szinte terített asztalt jelent a kistestű ragadozóknak. Ugyanakkor a házak közt bóklászva a kihelyezett szemétgyűjtők is remek lakmározási lehetőséget kínálnak számukra. A szőrmés ragadozókon kívül a szárnyasok is megjelentek a városokban, de azok még inkább észrevétlenek maradnak.

A vaddisznók urbanizációja viszont az utóbbi időben több országhoz hasonlóan Magyarországon is problémát okoz. Ezek az állatok ugyancsak kényelmi szempontból választják az erdei eleség helyett a falusi vagy város széli kiskertek nyújtotta „étlapot”.

A kukorica, tök, borsó, bab, répa és egyéb zöldségek csábítják a házakhoz az őzeket és a szarvasokat is. Ezek az állatok azonban félnek az embertől, így távoltartásuk nem jelent nagy nehézséget. De aggodalomra a többi hívatlan vendég felbukkanásakor sincs ok, hiszen hazánkban nincs emberre veszélyes ragadozó – hangsúlyozták a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságánál.

Ám, ha zavaró a vadak közelsége, közvetlensége, esetleg túl nagy kárt okoznak, nem kell feltétlenül eltűrni a jelenlétüket. A védekezés legjobb módja az erősebb, magasabb kerítés kialakítása vagy villanypásztor felszerelése. És egy kutya is gazdája segítségére lehet a védelemben.

Ha nagyobb a kárról, vagy többszörösen visszatérő problémáról van szó, akkor a jegyzőhöz lehet „vadkár” panasszal fordulni. Ő lefolytatja az ilyenkor szükséges eljárást, és értesíti a helyi vadászatra jogosultat. De nem ez az egyetlen megoldás.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A rókák gyakori vendégek a városokban Képünk illusztráció
[/caption]
Léteznek vadak elriasztására szakosodott vállalkozások, amelyek munkatársai csapdával elfogják, vagy más módszerrel távolmaradásra bírják a betolakodókat.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságánál azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a kis ragadozók minden kellemetlenségének ellenére, csak mértékkel a haraggal!

Hiszen ezek az állatok az alacsony népszerűségnek örvendő egér- és patkánykolóniák hasznos pusztítói. Így ahol nyest vagy görény garázdálkodik, ott abban is biztos lehet a lakó, hogy otthonát nem kell rágcsálókkal megosztania. Különböző eszközökkel pedig beszabályozható a kis ragadozók mozgástere.

Az egyik hatékony módszer az elektromos riasztó készülék, amely nagyjából 6-8 ezer forintos áron beszerezhető, és szinte minden nagyobb vadat távol tart a kerttől. De lehet kapni fára akasztható, körülbelül egy hónapig ható vadriasztó csomagot is, illetve olyan növényvédő szereket, amelyek nem mérgezik meg az állatot, viszont szagukkal, ízükkel elriasztják.

A veszettség szinte kizárható a megyében, de fontos az óvatosság

A veszettség az egyik legfélelmetesebb betegség, amelyet a kistestű betolakodók terjeszthetnek. Ám az évek óta tartó immunizálási programnak köszönhetően a kór előfordulása gyakorlatilag már kizárható Tolna megyében. De ennek ellenére óvatosságra intenek a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság munkatársai. A szelídnek látszó vadat messzire el kell kerülni. Ugyanilyen fontos a házi kedvencek veszettség elleni oltása, és ennek évenkénti ismétlése is.

A rókák gyakori betegsége a rühesség, amely átterjedhet a kutyára, macskára, de szerencsére ez jól kezelhető. Ennél veszélyesebb a szintén a rókák által terjesztett Echinococcosis. A legtöbb esetben ez a féreg okozta fertőző betegség igen hosszú ideig csak lappang. A tünetek jelentkezéséig akár 15 év is eltelhet. Ezért azt tanácsolják a szakemberek, hogy még a saját kertből származó földközeli terméseket sem szabad mosás nélkül elfogyasztani.

A figyelmeztetés pedig fokozottan igaz az erdei gyümölcsökre, hiszen a betegség vizelettel, széklettel, testnedvekkel terjed, és könnyen lehet, hogy éppen a kiszemelt bokor jelzi valamelyik állat territóriumának vizelettel megjelölt határát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!