Közélet

2011.08.28. 13:02

Amikor a tapadás megszűnik

Már egy futózápor is elég ahhoz, hogy az aszfalt mélyedéseiben nagyobb tócsák alakuljanak ki.

Molnár Á.

Sajnos a magyar utakon erre igencsak nagy az esély. Aki egy ilyenbe belehajt, könnyen felúszhatnak a kerekei, és az autó irányíthatatlanná válhat. Ezt a jelenséget hívják aquaplaning-nek. Sok esetben azonban még tócsa sem kell ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

A nagyobb járművek ugyanis sugárban szórják az előzésben lévő járművekre a vizet az aszfaltról. A vízen futás létrejöttekor a tapadás teljesen megszűnik.

Ilyenkor a hirtelen fékezés, vagy hirtelen gázelvétel a legrosszabb, amit tehetünk – figyelmeztet Magyar Lajos, az egyik szekszárdi autósiskola vezetője.

De a gáz megtartásával sem teszünk jót, mert a kerék a vízen marad, és továbbra sem lesz tapadás. Ezért a gáz fokozatos elvételével lassan csökkenteni lehet a sebességet, kiszorítani a vízréteget, hogy újra tapadjanak a kerekek. A kormánnyal pedig semmiképpen se tegyünk hirtelen mozdulatot – tanácsolja Magyar Lajos. Az iskolavezető két lehetőséget ajánlott a veszélyes helyzetekre.

– Ha nagy eső van, akkor biztos, hogy sok víz van az úttesten, ezt tudomásul véve kisebb sebességgel kell haladni. Lehet, hogy a 80 kilométer/óra alatti lesz a jó. Ha túlzottan lelassultunk, akkor még mindig van lehetőség a gyorsításra.

Ha viszont nem volt elég a lassítás, akkor már lehetetlen tovább csökkenteni a sebességet. Aki ilyenkor is bátorkodni akar, az tréningezzen előbb, hogy legyen emlékképe, kontrollja. De mindenképpen vegye figyelembe, hogy a gépkocsivezetők tudása, gyakorlata, és az autók, gumiabroncsok minősége nem egyforma.

Ezért ne akarja a többiek között fitogtatni a tudását, mert nem tudnak helyesen reagálni a cselekedetére. Inkább azt mutassa meg, hogy én ezt már tudom, tehát óvatosabb vagyok – tanácsolja Magyar Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!