Közélet

2011.08.17. 16:22

Csodaszép vadaknak köszönheti vonzerejét a megye - fotó!

Tolna megye egyik vonzereje a nagyvad - gímszarvas, dámvad, őzbak, vaddisznó - állománya. Külföldi és hazai vadászok is előszeretettel keresik fel a vadászati főszezonban a térséget.

TEOL/F. Kováts Éva

A nagyvad vadászat főidényében járunk, az őzbak vadászata még tart, de már a gímbikák is elkezdtek bőgni Gemencben, kilövésük hamarosan, szeptember elsejétől megkezdődik. Az április 15-től kezdődött őzbak szezon szeptember 30-ával ér véget.

Bár az őzbakok vadászata tavasszal kezdődik, de igazi, nagy vadászélményt nyújtó elejtésükre a nyári üzekedési időszakban nyílik lehetőség. Az egyébként óvatos őzbakokat a nász alatt könnyebb puskavégre kapni, mivel ilyenkor a fajfenntartás hívó szavát követve "se látnak, se hallanak". Az őznász július közepétől kezdődik, ekkor látni egyre több gidáját hátrahagyó őzsutát, majd  az őket követő bakokat. A suták hangjukkal, illatanyagukkal vonzzák a bakokat, akik vizsla módjára, a csábító szagok, hangok nyomát követve lelnek párjukra.

Az őzsuta hívására érkező bakok között vetélkedés kezdődik, a küzdelemből az idősebb, erősebb példányok kerülnek ki győztesen, így ők örökítik tovább génjeiket. A suta addig marad a bakkal, amíg az üzekedéssel el nem érte célját, amíg létre nem jött a megtermékenyülés, mondta Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. panduri erdészetének vezetője.

Megyénkben az őzállomány legnagyobb számban Dunaföldvár, Tolna, Fadd, Tengelic és Dalmand térségben található, de a többi erdős-ligetes területen, így Gemencben is fellelhető. Az őzállományt az elmúlt év szélsőséges időjárása negatívan érintette. Míg 2010-ben 19 366 volt az őzbakok száma, addig  2011-ben már csak 17 342, adott tájékoztatást Réger Balázs, a Tolna Megyei Kormányhivatal kabinetvezető-sajtófőnöke. A csökkenés az elmúlt év csapadékos időjárásának tudható be, az ellési időszakban bekövetkezett esőzések miatt sok gida pusztult el.

Azt, hogy hány őzet lehet elejteni egy vadászati szezonban, éves tervben határozza meg a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága. A 2011/2012-es vadgazdálkodási évre a Tolna megyei vadászatra jogosultak részére 1529 őzbak, 1228 őzsuta és 903 darab őzgida elejtése lett jóváhagyva. Ebből a mai napig mintegy négyszázzal kevesebb, 1112 őzbak került bemutatásra a trófeabírálaton. Ez a szám azonban valószínűleg több lesz, mivel a bemutatási kötelezettség bizonyos határidőkhöz kötött, ezért vélhetően még nem történt meg az összes elejtett őzbak agancs bírálata.

Eddig egy Tengelici Vadásztársaság területén elejtett őzbak trófeája volt a legnagyobb - 556 gramm -, de említésre méltó még a Dunaföldvári Vadásztársaság területén elejtett 496 grammos, a dunakömlődi 492 grammos és a faddi területen lőtt 504 grammos példány is.
A vadásztársaságok örömére nem jöttek be a negatív  jóslatok, a gazdasági válság ellenére a vendégvadászok száma úgy tűnik, nem csökkent drasztikusan. A trófeás vadak kilövése iránt változatlanul van érdeklődés, Tolna hagyományosan jó vadászterületnek számít.

A fizető vadászokat tekintve az elmúlt év feldolgozott adatai szerint a külföldi bérvadászok - szlovák, cseh, osztrák, német, olasz - voltak többségben Tolna megyében. Ugyanakkor a vadásztató társaságok szerint az elmúlt években folyamatosan erősödik a magyar fizető vendégek köre is.

Haszonbérleti szerződéssel vadásznak a legtöbben

Tolna megyében a vadászatra jogosultak 328 ezer hektáron folytatnak vadgazdálkodási tevékenységet, 2007-től 64 vadgazdálkodási egység működik. Megyénkben a vadgazdálkodási egységek átlagos nagysága 5 ezer hektár körüli. A 64 vadászterületből 9 területen a földtulajdonosi közösség (közte 5 erdőgazdaság) gyakorolja a vadászati jogot, 1 területen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaság, míg a többi 54 területen a vadásztársaság haszonbérleti szerződéssel vadászik, illetve vadásztat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!