Közélet

2011.08.04. 13:59

Félnek tőle, hogy felrúgnák az üdülőfali idilli nyugalmát

A Fadd-dombori holtág 9 kilométerén sok-sok sportolási lehetőség békésen megférhetne egymás mellett – mondta Doszpoth Tamás, azon jetskisek képviseletében, akik próbanapot tartanának a holtágon.

TEOL/Hargitai Éva

Fotós:

A jetskisek kezdeményezése, hogy próbanapot tartsanak, illetve idővel akár egy pályát is kialakítsanak a Fadd-dombori holtágon, felkavarta a kedélyeket. Mint az korábban megírtuk, a faddi képviselőtestület több kérésnek engedve járult hozzá a próbanap megtartásához, ennek tapasztalataitól függ, hogy szóba jöhet-e egy pálya kialakítása a későbbiekben. Az üdülőtulajdonosok között azonban vannak, akik ellenzik, hogy a "vizi motorok" szerelmesei akárcsak egy próbanapot is tartsanak. Azt végképp elfogadhatatlannak tartanák, ha egy állandó pályájuk is létesülne a holtágon. Az indoklás szerint a víz minőségének romlásától, az üdülő nyugalmának megzavarásától tartanak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy új vendégréteget csalhatna Domboriba egy esetleges jetski pálya (Képünk illusztráció)
[/caption]

Doszpoth Tamás, lapunkban is közölt érveikre válaszolva elmondta, az Európai Unió belvizein több százezer négyzetkilométernyi vízterületen engedélyezett a motoros vizisport eszközök, köztük a jetski-k használata. Ezeknek hasonlóan szigorú környezetvédelmi normáknak kell megfelelniük, mint a személygépjárműveknek, kipufogógáz, olaj, szennyező anyag nem juthat belőlük a vízbe, csak megmozgatják azt és levegőt pumpálnak bele. A jól karbantartott, korszerű motorral hajtott vízi járműnek több nagyságrenddel kisebb a környezetterhelése, mint például az idősebb csónakmotoroknak, amelyek gyakran fellelhetőek a horgászok csónakjain.

Természetesen a gépeket strandoktól, kisgyermekektől, népszerű horgászhelyektől megfelelő védőtávolságra használnák, szigorú szabályok betartásával. Az adott területen sem gátolnák egyéb vízi járművek közlekedését. Domboriban a megközelítően 900 méteres kijelölt pálya jelentős távolságra esne a strandtól, így a fürdőzőket sem zavarná, a gépek hangja nem érne el a nyaralókig. Kezdeményezésük nem öncélú, olyasmit szeretnének létrehozni, ami életet lehelne az üdülőhelybe – hangsúlyozta a fiatalember. Hozzátette, sajnos nehezen tudnak előre lépni, különösen így, hogy megrongálták a próbanapra nem kevés pénz és idő befektetésével felépített hajólerakójukat.

A Tolna megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve közegészségügyi szempontból nem támogatja a holtágon a jetskizés engedélyezését, azzal az indoklással, hogy az a holtág revitalizációjával ellentétes irányú a tevékenység. A víz öntisztuló képessége itt igen csekély, a belekerülő esetleges szennyeződések nem mosódnak ki a partra, hanem elnyelődnek az iszapban, kockáztatva az amúgy „jó”, de sérülékeny vízminőséget.

Egyelőre csak próbanapról van szó
Fülöp János Fadd polgármestere kiemelte, egyelőre mindössze egy próbanapról, egy látványos bemutatókkal színesített családi, közösségi programról van szó. Ekkor egyúttal fel is mérhetnék, hogy a jetskik használata milyen hatásokkal járna, köztük azt is, hogy milyen zajosak a gépek. Természetesen amennyiben úgy találják, hogy zavarná az üdülőtelep nyugalmát, nem létesülhetne pálya. Előbb azonban meg kell tapasztalni, hogy miről is van szó. Korábban azt is elmondta, a jetski révén mindenesetre egy újabb vendégréteget lehetne megcélozni, ami akár a szállóvendég forgalmat is megnövelhetné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!