Közélet

2011.08.11. 11:45

Gyorsan ráéreztek a lépésekre a tamási fiatalok

Bár elsőre szokatlannak érezték a lépéseket és a zenét, rögtön tudták, hogy az egyik kedvencük lesz ez a műfaj.

TEOL/M.Á.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fejér Erika és Taba Csaba (középen) hétfő óta tanítja a Pántlika Néptánccsoport tagjait a hagyományos moldvai csángó táncokra
[/caption]

A tamási Pántlika Néptáncegyüttes a keleti-kárpátokon túl élő, magyar ajkú moldvai csángók hagyományos néptáncait sajátítja el a héten a helyi táborban. A 12-20 éves fiatalok öt napon át, hétfőtől péntekig gyakorolnak a Városi Művelődési Központban, hivatásos táncosok irányításával. Taba Csaba és felesége, Fejér Erika tanítja a csoportot, és végül egy koreográfiát is összeállítanak az elsajátított táncokból.

A fiatalok 9 órától délig, majd 16 órától este hétig tanulják a lépéseket. Így nem is csoda, ha esténként a pihenésen kívül másra nem is tudnak gondolni. A kemény munka azonban meghozza a gyümölcsét, a koreográfiát térségi, és regionális fesztiválokon is bemutatják majd.

– A fiatalok jól bírják a gyűrődést, és nagyon fegyelmezettek – tudtuk meg Taba Csabától. Majd hozzátette, a moldvai csángó néptáncoknak az a nagy előnye, hogy remekül összekovácsolják a közösséget, és tanulás közben is bulihangulat kerekedik. A körtáncoknál ugyanis nem kell attól tartani, hogy minden szem egy valakire, vagy a párokra szegeződik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!